callesmat

Senaste inläggen

Av admin. - 28 november 2009 20:51


Värsta enkla rispytten. Schysst allt-i-ett mat


Använd tjockbottnad kastrull eller gryta, med lock.

Fräs vitlök och rödlök i olja och lite färsk svamp om du har.

Fräs färs.

Krydda med berbere eller curry

Worchestershiresås.

Lite citron

Frysta ärtor på.

Strö rått ris på toppen och blanda runt det lite med det andra, häll på lite soja och ett par dl vatten.

Sjud ungefär 20 minuter under lock, tills riset är klart.

Riv ost över toppen och lite muskot. Blanda.

Smaka av och ev salta.


Ät med creme fraische.


Vill du ha veg, kan du ha kikärtor å svamp istället för färs.




Av admin. - 28 november 2009 11:02

-Gör en tunn omelett genom att knäcka tre ägg och blanda i 1msk vatten men inget sallt. Vispa. Värm en stekpanna (ca 20cm/diameter) till medelvärme, lägg i smör. Stek omeletten och salta när den nästan är klar. Strimla, blanda med nudlar.

- köttfria "skotska" ägg. Ok, normala skotska ägg görs genom att blanda färs med kryddor å ströbröd sen packa detta kring kokta skalade ägg som därefter steks i ugn. Jag föreslår, men har ej provat, att doppa nykokta varma skalade ägg i lite citron sen färskt fint ströbröd (lägg nåra mackor i matberedaren). Eller bara rulla varma kokta skalade ägg i lite mjöl med kryddor te x cayenne. Stek på spisen.


- Förlorade ägg

-Använd istället för kött i grytor. "Curried eggs" är vanligt i Eritrea, Etiopien, Indien och Pakistan.
Dvs du kokar ägg färdigt. Skalar sen har du i en gryta av vad du vill- förslagsvis masala i botten av massa kryddor som kanske gjorts till en paste -på med vätska tills det blir tjock sky , i med grönsaker potatis å ägg
Om äggen redan är kokta blir de inte över. Möjligtvis lite grå kring gulan- men det är inget farligt. Om du kokar dem från början i grytan måste du ju fiska upp å skala asvarma ägg vilket är otrevligt.
Det där är mat som till och med värsta köttätaren tål
Att ha massa vitlök å lök är gottoxå!! Lök är ju en underbar och nyttig "grönsak" som f.ö borde användas som huvudingrediens mer

Bästa sättet att skala kokt ägg är att kallspola ordentligt, typ 5min. Sen rullar man äggen medans man trycker lätt så går det att plocka bort skalet fort!

Förvara råa ägg på ett svalt ställe i rumstemperatur.

Av admin. - 21 november 2009 17:03

...eller nä inte så värst, men äre nån mer än jag som tycker att Niklas på tv framstår som lite nedlåtande när han pratar så förbaskat välartikulerat, långsamt och upprepande.

Lite typ (hittar på); 




"S P I S K U M M I N    h e t e r    C U M I N    p å    e n g e l s k a,    d e t    ä r   e n    H E L T    a n n a n    s a k    ä n    s v e n s k a n s    k u m m i n    s o m   h e t e r    C A R A W AY    p å    e n g e l s k a!    F O L K   F Ö R V Ä X L A R    d e m    l ä t t    m e d    v a r a n d r a   i   r e c e p t   s o m   a n g e r  C U M I N.   

S å    o m    n i    h i t t ar    e t t   r e c e p t    d ä r    d e t    s t å r    C U M I N   ä r   d e t   a l l t s å   f  r  å g a n   o m    S P I S K U M M I N    o c h    I N T E   k u m m i n    s o m   h a r    e n    g a n s k a    B I T T E R    s m a k…"

Jaaaaaaa vi hajjar, och det där vet vi oxå efter tretti sek på wikipedia. Men så är det väl med mycket av populärkulturen? Om man är så  pass intresserad att man bara kan lite om ett ämne så vet man ofta stora delar av vad som visas redan. Ja det är klart relativt.


Hans kunskaper känns även väldigt mellansvensk medeklass-kockskoleutbildning mellan 1995-2000. Inte att det är nåt fel med det, bara en observation.

Obs! Jag är kanske precis likadan i mina inlägg, bara som att jag orkar skriva ut en sån där grej är väl rätt  nedlåtande :).  Men i övrigt är det bara ett väldigt gnäll kring Per Moberg. Eller så är det "meningen" att vi ska tro det. Jag vill ge lite gnäll- alternativ. Gnällternativ.

Av admin. - 8 november 2009 18:40





Cockerspaniel i brunsås med lingonsylt och ärter.

Av admin. - 7 november 2009 16:03

 


En krydda som jag letat efter länge, fanns såklart på mellanösternbutiken precis som det mest som är bra i matväg.  TRS är ett bra märke. Bara inte arbetare har brytit ryggen för slavlön över att samla ihop det? Det vet jag ingenting om.

Ajowan är ett starkt och bittert frö med smak av kummin (alltså EJ spiskummin) och timjan. Man kan tugga på fröna hela, men de är rätt starka och kan göra att tungan domnar lite. Till matlagning brukar man lätt torrosta  (som vanligt) till den börjar dofta, så mildras och lyfts smaken. Fröna ser ut som små runda anisfrön med tunn stjälk. 

Används till stärkelserik mat, bröd, pulvercurry, linser, rotfrukter osv. Hitta på.


Nu vill jag ha tag på svart spiskummin och bockhornsklöver-blad oxå, vilket jag ännu inte lyckats hitta.

Av admin. - 6 november 2009 16:22


Curcuit Bending. Kunde inte låta bli att lägga in detta klipp som jag hittade.. Experimenterande med kretsar för att ge underligga ljud och effekter. Fast i form av en WORKSHOP. Tar bort det om nån gnäller

Så här ska livet vara, fantasi! Inte bara massa förutsägbart tråk.

Av admin. - 5 november 2009 16:32




Jag behöver fyra kattungar, en torkad apelsin och sexton sugfötter

-Charles Ingvar Jönsson, Jönssonligan på Mallorca

Av admin. - 2 november 2009 20:40

....eller pochera ägg som det heter på fint språk. Om ni inte vet redan.

mice en place

färska ägg

vinäger/ättika

vatten

S+P

spisplatta

ganska hög kastrull med mycket vatten i

ett deciliter mått eller nåt kärl i typ samma storlek

en lång sked eller liten träslev eller nåt

hålslev

hushållspapper

Häll ganska MYCKET vatten i kastrullen.

Stänk i ett stänk vinäger eller två i vattnet. Mindre om du använder ättika.

Koka nästan upp vattnet, så det börjar sjuda.

Knäck ägget eller äggen (ett i taget) i måttet. Dvs ett ägg/mått

Ta ett redskap typ sked eller slev och skapa en virvel i vattnet som går ned till botten.

Ta måttet med ägget i och stjälp ned ägget så nära ytan som möjligt, mitt i virveln. Nu ska det vara tillräckligt mycket vatten i kastrullen för att det färska ägget långsamt ska sjunka och äggvitan undertiden omsluter gulan som en manet? eller nåt.

SNABBA dej och gör om samma procedur med nåra fler ägg till du är nöjd. Håll reda på ordningen som äggen går i vattnet.

Om du behöver kan du vända runt äggen försiktigt så vitan kommer överst.

Sjud ca 3-4min, känn efter "spänsten" genom att lätt trycka på gulan -det ska vara löskokt annars blir det jätteäckligt.

Ta upp äggen och låt dem rinna av på pappret

Ät med kanske sparris och hollandaise på våren.

Så!

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016
>>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards