callesmat

Direktlänk till inlägg 6 juli 2011

Fårunge i ugn!

Av admin. - 6 juli 2011 16:05

 
  

  • Införskaffa lammlägg, som du måhända benar ur genom att skära längs benet på alla sidor tills det lossnar, om de är stora. Kanske koka en buljong på benet till en annan gång.
    Gör en marinad av turkisk eller grekisk tjockis-yoghurt (ca 10%), blanda med saft från en färsk citron, riven eller finhackad vitlök, salt å peppar eller kanske lite rökt stark paprika. Mycket spenat, gärna färsk som du "sköljer järnet", svettar utan vätska i kastrull och finhackar eller köp fryst å tina i kylen. Kläm ur vätskan. Tillsätt lite finstrimlad mynta.
     Lägg ca en tredjedel av såsen åt sidan, resten marinerar du lammet med i en luftät påse i en bunke över natten.
    Laga lammet i ugnen på ganska låg värme ca 125-150grader tills den i princip trillar isär. Bara skrapa av lite av marinaden innan så den inte totalt badar i det, lägg den i plåt å in ugn. Kanske under folie, det tar ca två-tre timmar - du märker oxå när det börjar lukta lamm i köket. Kanske ösa med såsen då och då.  Du kan griljera det på högre värme mot slutet om du vill. Eller varför inte lägga på grillen?
    Koka välsköljt basmatiris i tillbörlig mängd vatten kanske tillsammans med några nypor hel spiskummin.
    Snabbrosta å hacka pistagenötter eller hyvlad mandel  som du strör över lammet ála minute å kanske några grovhackade tomater brevid då de börjar bli fina nu.
    Just det, ät med såsen som blev över! En annan god sås är yoghurt med harissa, och kanske en droppe flytande honung. Eller yoghurt med dill. Yoghurt är gott och fullt av järn (?). Ät lammet varmt annars smakar det fett.

Efteråt dricker du the med kanel. Seså, gör det nu!


Detta hära funkar oxå med kyckling. Då gärna en hel ekologisk majskyckling som du klippt upp genom bröstbenet så den öppnar sig som en bok! Marinera som ovan. Är klar när den köttet lätt lossnar från benet.

Asså bah det finns ju så  mycket bra grejer som nästan lagar sig själv om man ser till elementära klassiska smakkombinationer och tekniker som funkar! Det krockar ju inte heller med varandra så dessa kan inte gå fel. Om man inte "går överbord" med myntan! Citron, mynta, vitlök och yoghurt är ju alla bästa kompis med lamm (in i döden;) ! Varför laga nåt som inte är sönder. Fast man kan ju laga maten.
Du kan reflektera över hur kryddor "pratar" med huvudråvaran, men oxå se till hur de pratar sinsemellan. Är de är polygamister som gärna gifter sig med varandra eller vill ha ett mer exklusivt förhållande med lammet? Hellre färre kryddor än för många. Öva gärna på klassiska recept från hela världen så vågar man lyckas bättre.

Alltså, jag brukar tänka i förväg åt vilket håll jag vill gå med smaksättning och försöka ha tålamod nog att inte krydda för mycket så de krockar alltsåledes.  Men inte för den skull fega med kryddningen, särskilt när man marinerar. Det betyder ju inte att det måste vara starkt. Men med salt kan man ju vara varlig -ändock inte förglömma att salt lyfter alla andra smaker. Krydda en bra bit i förväg, smaka av innan servering. Kanske hålla igen på saltet tills du gjort alla tillbehören.


PS.

Mer angående kryddor är att jag brukar då och då smaka  direkt ur burken för att påminna mej. Upprepning krävs för att det ska arkiveras i smakbiblioteket. Vidare kan jag känna "fantomsmaker" av ngt som inte är där - men kanske borde vara det? "Hmmm det känns som det fattas lite kardemumma här!!" Detta brukar mitt undermedvetna ta hand om. Lita på dej själv genom att äta så mycket som möjligt. Att äta är att utbilda sig.

Jag försöker använda så mycket hela kryddor som möjligt och mala själv. Kanelstång är söt, köpt som färdigmald är den besk. Skillnaden mellan  kryddor ur nyöppnad förpackning och som har stått några veckor är som att vrida ned en dimmer.


Nog om detta...ät. Mmmm jag bör aldrig blogga på tom mage.


 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Arkiv

Följ bloggen

Följ callesmat med Blogkeen
Följ callesmat med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se