callesmat

Alla inlägg under maj 2011

Av admin. - 6 maj 2011 17:00

Beställde HEL fryst spätta till nästa vecka av misstag. Den ska vara på onsdag så det blir till att tina till dan innan och filea alltihop, dvs nio kilo. Inte så konstigt att den var så billig. Men det e är bra träning. Sen kokar jag buljong till vitvinsåsen på benen, då plattfisk är utmärkt till fiskfond. Vart jag jobbar? Förskola... Senare blir det Biff Rydberg av biff  (inte filé),  Köttfärslimpa, sillflundra med mos, dillkött och Wallenbergare. Hittade kalvfärs för 52kr/kg. 


  Sen är det lite bilder på massa nyskalad potatis å en suddig diskmaskin. Gick hem och bloggade om banaliteterna. Jag menar, vart i ligger allmän-intresset egentligen? Att taga mitt mediaansvar :)  Hah!


Närå

Av admin. - 6 maj 2011 05:30


Bra att ha: DISKBORSTE med tvättsvamps-huvud, där man fyller skaftet med vatten å diskmedel!


FÖNSTERSKRAPA att torka av rostfria diskbänken med, inga flammor. Blir inte ens kalkfläckar om du bor i uppsala. Vi har hårt vatten för det brukade vara havsbotten.


 


Litet handhållet RIVJÄRN till ost, och till vitlök å muskot etc. Jag vet inte vad som kommer ur en vitlökspress, men det är inte vitlök- det e sörja!!


 

DISKTRASEHÄNGARE från designtorget, trasor som fortfarande e blöta från gårdagen kan du slänga, för det e så mycket bakterier i. Hänger du trasan över kranen är det risk att det rinner äckel i dricksvattnet. 


VATTENKOKARE


 

                            den behöver inte vara så här dyr!




Stålboll till disken, ingen sån där löjlig svinto.


 


Rejäla KÖKS-TÄNGER, typ grillsize- att plocka saker som e långa å smala tex. Elller stora bitar ur en gryta. Eller för att vända på steken!


TRÄBLOCK till knivarna (och du behöver till 90% bara kökskninv, skalkniv, brö´kniv). De blir lätt slöa i lådan. Diska dem aldrig i maskin heller då blir det oxå slöa. Magnetlist gör tillslut knivarna magnetiska, så det samlas metallspån på dem när du tex bryner dem, men det e en överkursanledning. 


Ngn form av BRYNE till knivarna- skärpstål (Global- och Porscheknivar kräver keramiskt) eller sån där rullist-bryne med hjul på. För dem riktigt seriösa, köp vatten- eller oljebrynsten för extra skärpa och underhåll. Den sista e dyrare och bättre enligt vissa.


Nåra TJOCKBOTTNADE KASTRULLER å stekpannor - om du behöver tveka över om du kan slå ned någon med din kastrull är den inte tillräcklig tjock! De är ofta dyrare, men kan hålla hela livet. Demeyere är ett bra märke.

Aluminium och koppar leder värme bäst, men det e svårt och dyrt att få tag i. Extrafakta- aluminiumsaker blir svarta av att man har vatten på, till en början. 


GJUTJÄRNSPANNA- skölj med hett vatten direkt när du e klar med den, ställ tillbax på den avstängda plattan så den torkar av eftervärmen- då rostar den aldrig. Aldrig diskmedel i sån panna- det behövs heller inte. Sånt kan man hålla på med i nonstick-pannor å sånt tjafs.


REJÄL STENMORTEL- kostar drygt en tvåhundralapp, håller för alltid och du kan mortla saker utan ansträgning- du kan göra färdiga röror direkt i morteln! Små mes-mortlar kräver mer ärmkraft - och du kan bara mortla små mängder- i en stor kan du göra både och!


En "SNABB-SKALARE"- potatisskalare med huvudet vinklat åt andra hållet, alltså den ser ut som en avhuggen osthyvel, och inte den vanliga "knivformen". Det är MYCKET enklare att använda till de flesta mjukskaliga saker- och SNABBARE.


UGNTERMOMETER SOM TAR TEMPEN PÅ UGNEN!! Många elugnar ljuger med minst 10-20grader. Det e oxå skillnad på uppe å nere i ugnen såklart, förutsatt du inte använder varmluftsugn.  Det e viktigt med jämn- och rätt temperatur särskilt om du bakar bröd, för bäst resultat. Sök på "allmänt om bröd" i SÖK PÅ BLOGGEN uppe till vänster.

Appropå bröd, vill du ha riktigt jämn temperatur, öppna inte luckan, samt baka i en uppvärmd stengryta eller införskaffa en s.k BAKSTEN. Den läggs  i ugnen när du sätter på värmen. 


Vet inte vad det heter , men fyrkantiga  NÄTUNDERLÄGG helt utav metall. De ser ut som fyrkanter av "dubbla lager" hönsnät ungefär, Du hajjar när du ser den. Det är jättebra att ha på spisplattan om du vill sänka värmen snabbt och inte har en gasspis. Alternativet är ju att dra av plattan vilket är att ta bort värmen totalt.  Finns i affärer för proffesionella restaurangredskap, typ Werner & Werner - Cordon Bleu etc.


 


PEPPARKVARN med MALNINGSKUGGHJUL AV METALL. De i plast slits ut efter kanske en vecka om du maler peppar i detn. Färdigmalen peppar tappar hälften av sin smak efter en vecka.


Elektrisk KAFFEKVARN till egna kryddblandningar, helst med lock och malningdel helt i metall (lättare att göra rent). Det är nästan alltid dubbelt så gott  att göra egen garam masala tex- eller om du har svårt att få tag på t ex kinesisk 5-krydda - finns recept om du SÖKER PÅ BLOGGEN uppe till vänster. Mal färskt bröd för att ta bort smaken från tidigare kryddor.


STAVMIXER - helst med avtagbar mixerdel av rostfri metall pga rengöringen underlättas.


...och överkurs- en CHINOIS- det är en FINMASKIG pipsil, bara överträffad av silduken (oxå bra att ha). Kostar skjortan dock. Finns i affärer för proffesionella restaurangredskap, typ Werner & Werner - Cordon Bleu etc.


TRYCKOKARE e  oxå överkurs men kanon till långkok å buljong. Det går dubbelt så snabbt- samt behåller vitaminer och färg bättre.


Lita inte på tv-reklamerna, lita på vad folk använder i restaurangkök. Vissa  kan du titta in i. Fråga kocken om det inte är rusning och han kanske bara står å torkar bänken.


  

Av admin. - 5 maj 2011 07:58

 



Handen som en "tigertass" med klorna "indragna". Bladet skall vila mot fingrarna mellan andra och tredje leden hela tiden. Vik in tummen. Spetsen alltjämnt i brädan, dvs skär i en elliptisk rörelse. Använd alltid en jättevass kniv, då behöver du inte ta i och halka. Jag har nästan bara skurit mej när jag använt en slö kniv och jag använt för mycket kraft.  Alltid för att jag slarvat. Slött blad ger oxå fulare vävnadssår. Stressa inte, koncentration. Skär man sig själv är det ens eget fel för att man inte tänker på vad man gör eller för man väljer taskiga knivar.


Nu hade jag hellre, eller oxå, bloggat om bröd med snygga bilder men har glömt sladden till kameran på jobbet. Do´h!

Av admin. - 3 maj 2011 20:29


Recension


Åt pizza på Pizzaköket på Kungsgatan i Uppsala.  Beställde en "Santa Fe kyckling" för 85 spänn (eller hette den limekyckling?). Limekyckling, persilja, guacamole, gräddfil och mozzarella stod det. För det första så var det ungefär sex små bitar kyckling. Mozzarellan smakade -och kändes som vanlig ost, säkert sån där färdigriven "mozarella" man köper på påse men jag vet inte. Persiljan uppfattade jag inte alls. Gucamolen var bara e halv slarvigt skuren avocado och gräddfilen smaklösa okryddade klickar som kylde ned pizzan.  Brödet var inget särskilt heller, som vilken medelbra pizza som helst. För mej ligger vägen till en bra pizza i brödet och tomatsåsen. 

Jag vet inte riktigt varför den kostade så mycket pengar. De har för många alternativ oxå, samt en hel del tillval som för mej bara var förvirrande rörigt och ärligt talat lite som ett sätt att krama ut mer pengar från kunderna? Jag såg inte de olika tilläggsalternativen förrän efter jag beställt oxå, då det satt  "skyltar" om det på olika ställen runt väggmenyn. Själv är jag lite allergisk mot "oöversiktlighet", kan inte förklara det bättre än så. Hellre färre val fast riktigt bra sådana. Har man inte lärt sig nåt från "Kitchen Nighmares" och "Kniven mot strupen", hehe ?

Men jag ska inte klaga på det egentligen då jag inte testat tillvalen. Det fanns  t ex grillad botten och smaksatt deg.  Kanske resten av deras pizzor är toppen, vad vet jag? En smart grej var det smaksatta vattnet, med persilja och citronklyftor på spett...

 

Uppsala har ganska ont om bra uteställen när det kommer till matbiten tycker jag. Inte för att verka snobb, men det är svårt att hitta något som överraskar. Men restaurangbranchen är ju oxå ett av de hårdaste och mest otacksamma av alla egna företagskarriärer man kan ha.


Ett undantag bland god mat är kanske Hugos kafes veganlunchtalltrik. Ironiskt nog är de ju inte heller en restaurang. Men man ber om "en mat" helt enkelt. Lite pasta, potatissallad, rostat bröd och en "burek"-liknande filopaj och en stekt/friterad luftig potatisboll med smak av lök och spiskummin. Jättegott.  Något att klaga på var potatissalladen som förtjänade att kryddas upp lite,  den hackade obligatoriska  "ur-säsong-tomaten", samt att jag kunde behöva en tallrik till för att bli mätt. Så jag beställde en ciabatta med olivröra. Det funkade.

F.ö tycker jag inte att man  ska gnälla så mycket på veganers matvanor, de är iallafall seriösa med sitt käk.  Vilket man inte kan säga om alla allätare.  Veganer utgår ifrån vad de vill äta och inte vad de inte äter.  Banalt och uppenbart kanske, men dock en sund inställning. Man kan inte leva på negationer.


  

Av admin. - 2 maj 2011 23:00


"Hönsnäten" är underlägg för varma saker. Kan ställas på spisplattan så det går att snabbt sänka värmen på en normal häll utan att helt behöva dra ifrån kastrullen .

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5 6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16 17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards