callesmat

Alla inlägg under maj 2011

Av admin. - 17 maj 2011 20:16

Slängde just in marinerade kycklingklubbor i ugnen. Smaksatta med en slags tikka/tandoori-kryddrub nedrört i yoghurt och citron. Hade glömt bort kyckling som stått i kylen i två dar, men det e lugnt den var fryst först så de tinade antagligen inte på 12h ändå - tätt försluten i en påse. Sen funkar marineringen som konservering oxå. Ska avsluta med att griljera med honung.

Kryddorna är vanligt paprikapulver, korianderfrö, kryddpeppar, chili, spiskummin, bockhornsklöver, svart kardemumma, kryddnejlika, lantbuljong och saffran. Saffran är jättegott med ljust kött. Saltade givetvis oxå. Fråga mej inte om proportionerna det minns jag inte. Fast de är i rakt nedstigande led från mest till minst. Det ska vara så mycket paprika att det ger den röda färgen som ni ser. Skulle uppskatta ungefär så här, men smaka efter varje tillsatt krydda:


5 delar paprika

3 delar korianderfrö

1-2 delar kryddpeppar

1-1,5 del röd chili

1 del spiskummin

1 del bockhornsklöver

1/2 del sv.kardemumma

1/2 del kryddnejlika

1/2 del saffran

1/2 del buljongpulver eller salt eller skippa helt


Man kan skippa bockhorn, buljong, saffran, spiskummin och vad man vill, eller byta ut dessa.  Ta vanlig kardemumma till exempel.

Mal gärna hela kryddor uppvärmda i en torr panna tills de börjat dofta. Utom då paprikapulver, buljong och saffran. Saffran kan bytas ut mot gurkmeja eller skippas helt. Hitta på! Kolla flera versioner av tikkamasala-krydda på nätet. Lägg märke till likheter, skillnader. Bara tips, då jag tror att detta är en del av public service eller nåt.


Passar på att rosta grön chili och baka vitlök samtidigt. Kan man lägga in i olja eller på en pizza sen. Eller varför inte vitlöken som bredbart pålägg på mackan?? Den blir ju mild i ugnen.


Före:

  Efter:

 



Jag vet inte riktigt vad folk vill läsa om på den här bloggen, tyck gärna till!

Av admin. - 17 maj 2011 18:31


In i köket vid halv åtta och röra ihop kalvfärs med vitpeppar, salt, grädde, ägg ströbröd, potatismjöl och lite olja. Oljan är till för att det ska blir lättare att blanda stor mängd för hand. Potatismjölet för att suga upp en del av fettet så de inte spricker. Blev ris till för jag inte orkade skala potatis.

Trodde jag hade mycket lingonsylt men där fick jag tji. Det blev 1/4 lingonsylt resten hallonsylt!! Man kan ju göra så, men det är inte rätt! Ungarna gillade det dock, då det var sött och gott.



Varför filmar jag hela tiden? För att jag kan, eller nåt....och i morrn blire isterband och stuvad potatis. Och varuleverans och förberadande av salladsbuffé till torsdan och bakande av baguetter. Kommer bli tight. Skäggigt alltså.

Av admin. - 16 maj 2011 19:46



   

Lagade helstekt fläskkotlett i ugn på förskolan. Omtyckt. Snittade den lite tvärtsöver efter portionsbitar och gnuggade in med kryddblandning av salt, svartpeppar, kryddpeppar, vitlök, timjan, rosmarin och ingefära. Lök mellan raderna på blecket. Värmde i ugnen på 150grader i knappt en timme (bra ugn) tills den erhöll 55graders mittentemperatur, med en bottenskyla av sky. Skyn smaksätter köttet och köttet smaksätter skyn. Bra trick för kycklingfilé så det inte blir torrt.

Ringlade över lite ljus sirap. Grilljerade i knappt tio minuter. Ut och låta vila. 

Innan det gick in i ugnen satte jag som sagt en rosmarin-sky av soja, vatten, lite äpplejos och rosmarin samt lite köttbuljong. Tillsist häller i fläskspadet tillsammans med löken pressad genom chinois  -fin sil. Reds av med maizenamjöl.

In med förkokt klyftpotatis typ en halvtimme innan servering som kryddats med paprika, örtsalt, svartpeppar, liiiite chili och olja samt en stänk timjan. ca 220 grader för färg, inte för mycket potatis i blecket.

När köttet låtits vila, skiva upp i portioner som räknas och placeras strategiskt , dvs lättportionerat, i nu diskat bleck (så det inte bränn-torkar fast och blir h*lvete att göra rent), häller över lite rosmarin-sky,  in i ugnen på försiktig värme tills den e klar sedan genast värmhållning kort innan upplägg kl 10.30-11

Lite riven morot och blomkål till. Mjölk osv.


I morron blire Wallenbergare med rödbetor. Nu kanske det kan bli lite flyt i bloggandet.

Av admin. - 15 maj 2011 11:32

 

Bakade bröd med rosmarin, olivolja smaksatt med vitlök, rågmjöl, havssalt och en halv påse Manitoba Cream. Det är ett ekologiskt proteinrikt mjöl med mycket gluten som ger höga bröd, rekommenderat av Jan Hedh. Vanligt mjöl duger till kakor. Förpackningen är inte så uppseendeväckande tycker jag och har gått förbi det på hyllan många gånger för jag trott det varit någon tråkig "brödmix", typ Tillsätt vatten.  Hade det varit någon brun pappåse utan färgtryck på skulle jag säkert lagt märkte till den direkt. Där har vi konsument-manipulation på hög nivå. Att förpackningsarna ska se ut på ett visst sätt för att verka "äkta"! Hade mjölet kommit i glättiga "chipspåsar" hade jag nog inte tittat på dem. Eller så kanske jag hade gjort det just därför de såg ut så. Nu såg jag iallfall en annons om mjölet i tidningen Baka .


Angående tråkigt med brödmix. Jag är kanske lite extrem och tycker att antingen försöker jag göra nåt från scratch - det är mer tillfredställande - eller så kan man lika gärna köpa färdigt. Fast jag har tid å andra sidan att larva runt med eget buljongkok och sånt "tjafs". Halvfabrikat köper man för att det är billigt och för att man vill bli mätt eller att det kan sparas länge och går fort att göra. Eller för att man har lust att prova en smak men inte vill lägga så mycket tid på just då.  Typ falafelmix som man oxå kan jazza upp lite med ägg och färsk persilja.


Anyway- köpt siktat dinkelmjöl oxå. Ett annat proteinmjöl med hög glutenhalt som måste knådas länge och ger smakrikt bröd. Blir tydligen kladdigare så man bakar med fördel av dessa i form. Har inte provat än. Båda sorterna kan man använda istället för vanligt vetemjöl i ett recept. All denna info har jag fått från att läsa på förpackningarna!

Snart blir det nog mörka brödsorter och senare bullar och kanske till och med croissanter, jag får se. Om man som jag vill komma in på bagarutbildning ska man ofta utföra bakprov, och de ser gärna att man kan baka smördeg.

Det satsas inte lika mycket på bageriutbildningar i Sverige som man gör kockutbildningar. Vilket jag kan tycka är lite konstigt, då bröd är så trendigt samt att det även är ett bristyrke! Hur som helst, min kockutbildning är inte en merit då bageri räknas till hantverksyrket och inte "livsmedelsyrket". Lite krångligt jag vet. Man bör ha gått bageri i gymnasiet oxå. Det finns alltså bara vidareutbildningar på eftergymnasialnivå så att säga. Eller komvux men då ska man vara skriven i kommunen där utbildningen ligger (utbildning för alla, indeed!! Not) eller så ska man lyckas övertyga sin hemkommun om att de ska betala en utbildning i en annan stad. Det här landet är konstigt, en massa saker fungerar utmärkt - som t ex tekniska prylar typ sms-biljetter på bussen. Andra saker är hopplöst tröga, så som viss byråkrati.


Så undertiden -?-  ska jag försöka hitta praktikplatser på egen hand.


 

Stack ned en flaska vatten i krukan med oregano, så den kan dricka när den vill. Även fast jag inte är hemma. Det är nämligen en ganska töntig, f´låt törstig växt som slokar efter en heldag i stark sol. Den har ändå blivit lite brun på bladen så den ska nog ha mer skugga. J*vla h*lvete, inte så konstigt att alla, inkl mej, köper det mesta färdigt (och nytt) och inte får så mycket inflytande över sina liv när det ofta är så omständigt och tidsödande att skapa själv. Gör man något själv och frivilligt är det en hobby, inte på "allvar" som att Arbeta! Men den diskussionen hör inte hemma här. Jag gillar mitt jobb nu, det är ett mikrokosmos. Jag gör det jag skulle göra hemma.

Hade hellre haft mejram men jag hittade ingen. Det är "i princip" samma sak ändå. Mina rosmarin -och timjanplantor håller på att dö dock. Vilket jag kan tycka märkligt då dessa skall vara tåliga plantor som i princip gillar torka och gassande sol! De vill helst stå i kalkrik sand dock, kanske det som är problemet. Jag får kanske "odla kalk" genom att spilla vatten på köksbänkar å kranar osv, sen skrapa loss. Om man känner till Uppsala vet man att detta är gammal havsbotten med väldiga kalkansamlingar på köksbänkar o dyl. 

Har inte hittat någon sand och jag vill inte ta från utomhuset med en massa bakterier i, det känns onödigt. Även om man inte ska gå omkring och vara rädd för att göra fel hela tiden. Det jämnar ut sig över tid tror jag, man ska våga testa saker.

Men nu fick det bli blomjord med en del extra lecakulor så det blir ordentlig dränering. Vattnar inte förrän de kännts rejält torra. Gett dem ordentligt med utrymme i olika krukor.

Mina groddade vitlökar har inte "skottat" sig heller. Kanske beror på det schizofrena vädret? Nån som har några tips??



Kram på Er!

Av admin. - 12 maj 2011 21:12


Serverade rödpätta med vitvinsås på jobbet i onsdags. Hade fileat 9kg dan innan och lagt på is. Jag drygade ut med lite mer fileer från frysen - överbliven strömmingsflundra, för att det skulle räcka till ca sextio barn plus personal. Det gick rätt bra att filea med tanke på att jag inte gjort det på fyra år och jag bara hade en stum men vass grönsakskniv till hands. Det tog iallafall en timme och jag blev helt stirrig och lite snurrig i huvudet sen. Bänkarna är för låga oxå, vilket inte är ett dugg förvånande. Så är det nästan alltid. Riktigt långa killar brukar inte räcka länge i branschen då de böjer "sönder" ryggen efter ett tag.


   


Skalade 15kg potatis, tagit emot varor och halv-förkokat kalvhögreven till dillköttet i morgon (typ 60kr/kg färskt från Irland på Servera, måste ha koll på kampanjerna). Men jag behöver ju inte säga till barnen att den är gjord på bebis-ko! "Åck i morrn blir det lammkebab....ehhhh!!"

Kokade buljong till såsen på fiskbenen med lager och morötter, flundror passar utmärkt till buljong. Stressigt iallfall.



I morrn bitti blir det koka pasta det första som händer på morgonen, till pastasallad med skinka, oliver och ärtor antagligen, till en avdelning som skall på utflykt.

På med köttet på spisen igen. Roux, morötter, grädde, ättika, socker, kryddpeppar, svartpeppar, lågsaltbuljong, och purjo samt dill bland annat. Enkla smaker från grunden vill jag ha!


Nästa vecka infaller förskolans dag, det blir oxå salladsbuffer men de vill lägga ihop dem själva. Det blir oxå bra billig biff som jag hittat till superpris och storpack. Biff Rydberg och sen Biff stroganoff. Lite senare tänkte mej ingefärswok på densamme, med soja och jasminris. Fick inspiration från Landgång på Svt. Wallenbergare blir det oxå, men det kom jag på själv (uuuUUuu!). Funderar även på Nasi Goreng,  Shawarma och Flygande Jacob av kycklingfile jag köpte i fryst storpack. Mmmm marinering! Helstekt fläskkotlett med ngn krydd-rub och griljerat med honung, måhända med stekt potatis. Baka pizza, paj... Även tänkt på Kyckling Kurma, men det är nog lite för varmt ute för grytor nu.

Nedan är en bild på Mice en place för dillkött och strömming med pot.grat från förra året på gamla jobbet. Skulle kunna redogöra för recept och framför allt metod, över vårens mat på förskolan som inspiration till folk. Det är min egen meny så det kommer mer allteftersom. Försöker gå i vårens anda med lättare mat.


Nu ska än sova! Gonatt!


 

Av admin. - 11 maj 2011 06:21


 

Nu vart det mycket bättre inkrom hemma på baguetten jag gjorde. Använde vetemjöl special och blnade en halvtimme i omgångar i min assistent. Nu har jag köpt ekologiskt siktat dinkelmjöl -mycket protein och smak, knådas längre och blir kladdigare deg. Förskaffade mej även Manitoba Cream som tydligen rekommenderas av Jan Hedh ärkebagare, för höga bröd. Oxå där långa knådningstider. Fast just nu är jag lite trött på bröd, måste ta en paus. Sen kanske det blir kanelbullar med färskmald kanel.


För några dagar sedan låste jag mej ute, då jag inte hittade min nycklar. Klockan var fem på em och det fanns ingen värd att få tag på, numret gick till skade/störningsjour - och de sa att låssmed skulle kosta 1700kr i handen! Hon rekommenderade att jag väntade till dagen efter och ringa värden för att öppna. Jag var säker på att jag hade en extranyckel i "tuben". Så det blev till att först leta och sedan sova hos min kompis Martin. Men andra tankar gick oxå genom mitt huvud. Som vad kostar två  nya fönsterrutor och en lånad stege? Säkert mer än 1700kr, och kanske inbrottstrubbel från polisen kanske kanske kanske? Det man VERKLIGEN behöver kostar alltid ockerpriser.

Och hyresvärden sen, jag kan inte leva mej in i den värld de lever i där ingenting inträffar efter klockan halv fem på dagarna, då de flesta knappt kommit hem från jobbet. Jag är oxå långt ifrån den enda som glömt nycklarna! Men det är väl problem med resurser som vanligt.


Nu har jag kommit in dock, nycklarna låg på skåpet på jobbet, det gör jag inte om!


Igår var jag i Stockholm med min kompis och en riktigt duktig skwee-spelning, på vad hetere nu -insert name here -. I morse åt vi köttfärsås med tomat, salt, rökt paprika, chili och mycket spiskummin, ölkorv och riven ost över pasta med olivolja.

På väg hem längs t-banan i Abrahamsberg såg jag en gul restaurangdiskback i skogen, för flata tallrikar. Hmm.


 

Av admin. - 6 maj 2011 18:15


Detta är så präktigt så jag nästan far illa. Men som man bakar får man äta.  Mackor. Men detta är så rustikt så att jag baxnar. Skulle det varit en bok kunde det vara tryckt på sånt där matt oblekt papper som man använder när man vill kränga något "genuint" och ekologiskt. Ni vet som när man te x ska marknadsföra närodlad potatis eller nåt, då ska det alltid vara nån som gräver i myllan med bara händerna. Det är ideologisk manipulation så att det osar om det! Här osar det brödbak. Hursomhelst...

Bakade tre olika limpor hemma på en dag. En med durumvete - den ljusa- och två med surdeg. Den sista orkade jag inte ta kort på. Bakade dem oxå vid tre olika tillfällen. Huvva!


Det ljusa brödet fick snyggare inkråm när jag gjorde den på jobbet, i det förra inlägget. Men det är så många variabler - bättre ugn - bättre blandare och bl a bl a bland annat.

På sista bilden syns en vetesurstart. Det vill säga en så kallad "mamma".

Ja ja det e fläckigt på spisen. Kan Morberg så kan jag. Fast jag tror det e någe slags frön? Skriv in och rösta. F.ö måste det ju inte vara kliniskt rent jämnt. På jobbet JA, hemma NEJ.




...gyllenbrunt och allt sån dära. AJ! Det är så påtagligt att jag blir bländad.

Av admin. - 6 maj 2011 18:03


Jaget lyssnar på massa musik. Andra filmen är Aphex twin Vendolin, och det är liksom... "jaha nu är den klar. Kom in å ät - det blir bänkvälling", typ. Efterföljande filmer- The Knife i "bandaren", jäsning medelst mörker och sen var det visst klart på riktigt och jag kunde åka hem! Jag kan ju om jag bara vill.


   
Akta er vad gott det blev. Lite mer sälta bara, fast det är till lekskoleungar och det behövs marginaler för pålägg. Hellre för lite salt än för mycket. Nästa gång ska jag görat med mjölk för att försöka få stora bubblor. Denna är utav durumvete, torrjäst, kallt vatten, salt och lite fänkål som inte märktes. Blandade tio minuter, vilade tio, sen tio min igen, vila, tio minuter. Drar loss en kula som jag sträcker ut för att se om den går att göra genomskinlig utan att den spricker. Om inte så blandar jag lite till. Jäste. Formade underligt små limpor. Olja på och jäsa igen till minst dubbel storlek.  200grader i ca 40min eller tills den erhåller 95graders mittentemperatur. 


Här följer lite allmänbrödning.

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5 6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16 17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards