callesmat

Direktlänk till inlägg 16 april 2011

Stekpannebröd tunnare än papper!

Av admin. - 16 april 2011 22:30

Jag gjorde nytt försök till tunnbröd i mellanösternstil utav  drygt  ett kilo durumvetemjöl, ca halv litern vatten med torrjäst och några nypor salt. Knådade i en bunke medans jag kollade på film. Man måste känna sig fram för bra konsistens, inte för kladdigt och inte för torrt!

Durumvetemjöl innehåller massvis med gluten och måste tänjas ut ordentligt så jag drog ut degen i luften (nästan som om man gör polkagrisar), vek den dubbel, vred den ett kvarts varv och upprepade proceduren. Det tog ca en halvtimme tills jag blev nöjd men degen gick tillslut att dra ut till nästan en meter utan att riva isär den.

Jäste i kylen över natten. Sedan rullade jag en lång limpa som jag delade i åtta bitar och knådade samt kavlade ut på ett lättmjölat bord med lite lite mjöl ovanpå brödet. Värmde därefter upp en metallwok tills den började ryka, samtidigt satte jag ugnen på grill 220grader. När jag kavlat ut degen så tunnt jag kunde lyfte jag upp den och lade snabbt över baksidan på woken och sedan skjuts in i ugnen med öppen lucka i ungefär en minut. Den började bubbla sig så fort den gick in i ugnen. Det viktiga är att den inte får stå inne för länge så att det blir knäckebröd av alltihopa! Degen måste även vara jämntjock oxå så att den bakas jämnt givetvis. Gott som tusan, och en natt, med smör!


 

På denna bild har jag uppdaterat jag lite gräddfilschips genom att  gå  lös på dem med min brulébrännare för en RIKTIG grillsmak! Strödde sen över stark rökt paprika (eller chipotle e ok), lite spiskummin, en aning korianderfrö och vitlök. Synd att det inte verkar gå att framställa torkad vitlökspulver som smakar gott! Vissa saker passar sig inte som torkat, så det fick bli rivjärnet istället.



Sådeså! God Natt 



PS. 2011-04-17 11.05


Ay Caramba! Det var så kul att jag just satte en till deg på det återstående mjölet i påsen. Men det blev alldeles för mycket. Jag kommer kunna använda degen som täcke! Äh det får bli några feta flätor istället.

Nu finns det oxå Saltå Kvarn durumvetemjöl i handeln. Gott mjöl.




....sagt och gjort!


 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Martin

18 april 2011 21:50

Vilka härliga och inspirerande inlägg! (sill) Som vanligt! :)

admin.

21 april 2011 15:13

Tack kompis :)

Sill förresten??

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58


  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31


    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>

Arkiv

Följ bloggen

Följ callesmat med Blogkeen
Följ callesmat med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se