callesmat

Alla inlägg under mars 2011

Av admin. - 16 mars 2011 03:40

  ströbröd å vitlök å olja samt, jag tror det var, lite fänkålsdill å gratinering....




Av admin. - 13 mars 2011 02:52


Jaget tipsade nyss en kompis om hur man kan börja med indisk vegmat. Här var vad jag skrev på fejjan, rakt av. Orkar inte ändra för jag e trött.


Att ha hemma


baskryddor: hel spiskummin, hel korianderfrö, gurkmeja, kardemumma, chilipulver till att börja med. sen använder de mycket vitlök och färsk ingefära i en 50/50 mos. som en masala, dvs grundsmak i botten på kastrullen. Jag river alltid på rivjärn. Hel kanel e bra att ha oxå. HELST hela kryddor. smakar bäst. Oxå bra att ha hemma är garam masala. Asafoetida (hing) e vanligt i indisk veg. Det e en rot som luktar illa och ofta mals till ett pulver. När man värmer upp den försvinner stanken och en mild pujolökssmak framträder. Ät den inte rå!
----


linser, blomkål, tomater, rödlök, vitlök, igefära (ofta mosad ihop 50/50, jag river på fint rivjärn)


kokosmjölk


matlagningsyoghurt (hink med tjock turkisk e billig, kan blanda ut med vatten). Men man kan lika gärna göra vattenbaserade saker med masala (här menat bottenkryddningen) å grönsaker.


basmatiris.

ett enkelt påhittat recept kan vara olja, sen i med svarta senapsfrön (vanligt), några kardemummakapslar och lite spiskummin som får sprätta (kanske curryblad). på med gingerfära/vitlök och sedan lök. gurkmeja å lite chili. steka på kanske kyckling eller vad vet jag, auberginebitar. på med vätska och sedan grönsake, låt koka in. salta.


Jag tycker indiskt e bra för att använder så mycket torkade kryddor som håller längre än färska! det e mycket billigare än resten av asiens ingredieser.

http://www.indianfoodforever.com/south-indian-vegetarian-food.html

det kan vara lättare att lära sig från matlagningsprogram http://www.youtube.com/results?search_query=indian+vegetarian+recipes&aq=0

det är mycket asafoetida i de där recepten. Det e en rot som man mosar eller maler å torkar eller köper som pulver. Det smakar lök när man värmer upp det...


med många av dem här ingredienserna kan man sedan fara ned i mellanöstern och afrika!


här e ett av MINA tolkningar av kurma (överst i listan bland videosarna annars). http://callesmat.bloggplatsen.se/2010/06/26/3170412-kyckling-kurma/


i andra delen hade jag rationaliserat receptet som f*n till dagiset. Bara så att du kanske kan få en uppfattning av vilka omständiga ingredienser man kan skita i men en hyfsat indisk smak. Jag tycker man bör ha lite kardemumma i, men inte mycket. Då blir det beskt i eftersmaken.


kyckling kan du byta ut mot vafan som helst. en korma ska helst vara ljus dvs med grön chili.


korma å kurma e liknande om inte samma sak (fast det finns alltid variationer ändå så vaddådå :)


som du ser i videosarna är det viktigt med tekniken i indis k mat. Mycket av det är timing och passning. dvs ha dina grejer uppradade brevid spisen (mice en place). tex fräs lök så att den börjar få färg, sen tiöllätt olka torkade kryddor. då är det viktigt att man inte måste gräva i skået så att man bränner (fast går ju att dra från plattan, man ska inte komplicera till det :) . Sen är det en stor grej i indisk mat att koka in såser i sig själv (koka ihop) eller in i grönsaker. Det är tjocka såser med HÖG smak. det är tricket till att få ordentlig autentisk smak!! röra röra röra så det inte bränner bränner bränner!


fenugreek är sk bockhornsklöver. det smakar som "basen i currypulver" . Kan inte beskriva det bättre


blomkål å potatis används en del i indien. det finns ett bra potatisrecept bland videosarna! har just kollat tio stycken. blomkål e ganska vanligt oxå, det kan man fan köpa fryst. samma mde ärtor!!


annars morötter å kålrot är inte ett helgerån tycker jag!!


de använder en del kkombinationen kanel kardemumma, kryddnejlika (cloves) och lagerblad - vilket är basen i garam masala.


du behöver såklart inte köpa massa chaat masala (sur-salt bordskrydda), eller tamarind (smakar lite som, lime eller sura nappar) eller amchur (surt mangopulver) eller malt granatäpple. det e överkurs så det smattrar om det!

curryblad e inte ...supeviktigt heller. till en början.


http://www.theepicentre.com/Spices/spiceref.html


...längst ned olika regioners kryddor.


jag har ett bättre garam masala recept på min blogg , bara att söka på sidan ;)




Där fick du!!!
gosnatt!!!

Av admin. - 11 mars 2011 21:51


Svavagallerian i Uppsala har stängt för ombyggnad och har en sida om det på facebook. Fan vad m*n tror man e hip då typ! Inte så hip sida dock.

Det ska iallafall tydligen bli ett "matmecka!". HA!! Det tror jag när jag ser det! Fast kan man få jobb i nån charkdisk eller kryddbod där, så visst! Då kanske de har någon chans (arrogant ofta? haha ;) !!







Av admin. - 11 mars 2011 08:35


Som arbetsfri är detta det tidigaste jag vart uppe på ganska länge. Måste ha koffein! Ska se om det e gott med stark rökt paprika i kaffepulvret! Jag kände smaken i tanken å tänkte prova. Det är en sak som e bra med att smaka kryddor för sig själva igen å igen, så man bygger upp ett mentalt bibliotek. Smakminne. Kaffe är asgott med lite lite cayenne i pulvret. Tack Martin! Kaffe är oxå gott med turkiskt peppar till, kanske att servera brevid som voro de småkakor! Tack killen från MKV som jag inte minns namnet på! Wow, jag är nästan glad nu! Det är inte nomalt...





Av admin. - 9 mars 2011 22:22

 


Enda som fattas e en youghurtklick samt kanske lite tärnad tomat på pytten. Ett bladpersiljaknippe över tunnbrödet. Hade jag blandat spenat i degen hade det blivit ännu sexigare. Man tar vad man havre!

Av admin. - 6 mars 2011 12:58




Hittade gamla torkade chilisorter i torrförrådet (skåpet). De hade gått ut men tappar bara smak, så jag rostade dem alla i en panna och malde till ett pulver. Tänkte jag kunde få till ngn schysst chilimix då jag ju gillar blandningar. Blev inspirerad av Texaschili-grytor där många gör sina egna chili-blends. Det var lite Guoilljo, lite spansk peppar och några runda mildare sorter vid namn Cherry bomb. Tog bort de mesta av fröna för en rundare smak å rostade dem mörka. På detta sätt kommer smakerna fram mer. Malde allt å la på pappåse. Det blev lite ojämnt mald, vilket ger intressant struktur. Som chiliaska blandad med grova flagor. Besk och stark grillsmak att tillsätta i små mängder till kokande vätskor! Jag tänker på karaktären av Cajun blackened beef eller svenska sotare. Varför inte blanda chilin ihop med rökt paprika och färsk söt chili!? En nypa socker om nödvändigt.


Man kan tänka sig att blanda lite med kanel och kakao och kanske försöka sig på att göra en mexikansk Mole (hah!). Kakaobeskan (liksom syra och sötma f.ö) tar den värsta udden av hettan .


Man känner en härlig doften det ger, i hela lägenheten. De stora frukterna svällde upp blev mjuka och lite röda! Om jag svällde dem i vatten kanske jag skulle kunna hänga tillbaka dem på busken ;).

VARNING: Detta var relativt milda sorter, när jag tidigare rostade spanskt peppar stack det i ögonen och halsen i hela lägenheten sen. Vad som dock är bra med chili är att det är bra för halsen och för andningssvårigheter trots allt. Bra även för rökare. Även då i "inandad" form, men man kanske inte ska göra det varje dag pga av den starka irritationen. Inga barn hemma! Andas man in över spisen kan man få stark brännande hosta! Då gäller det att dricka fil eller yoghurt, inte vatten.


 

Av mina kompisar Martin&Maria fick jag en etioptisk chilimix i stil med Berbere, som kallas Bako från North & South Fairtrade, och innehåller 18 ingredienser. Tack! Den är mycket stark men det magiska med denna är att om man kokar den i 2-4h så mjuknar smaken och blir varm och mustig istället. Tillskillnad från den mesta chilin som blir starkare ju mer man värmer den.

Kan inte vänta på att testa den. Köpte några lamm-lägg som ska småputtra med lite lök och typ morötter. Givetvis vitlök - riven- gärna mot slutet för att bevara smaken. Om man oxå låter några hela klyftor koka med tills de blir mjuka så ger det en söt köttig karaktär som en extra dimension i maten. I vissa indiska recept använder man tex både hel och mald spiskummin i samma rätt, för att ge flera nivåer i smaken! Jag gillar oxå att fräsa i olivolja och sen tillsätta "rå" olivolja på tallriken som en sås. Men nu är jag påväg från ämnet.


Halverade bananshalotten skulle vara gott med lamm, bra för två anledningar. De små shalottenlökarna med sina milda underton av vitlök anses vara mycket mer aromatiska. Men det är lite bortkastade i ett långkok eller till en stek då dess subtila eleganta smaker drunknar. "Bananerna" är mycket större å oxå lättare att skala. Man kan gärna fräsa löken innan, tills den får lätt färg, för att återigen bygga upp flera lager smak i maten. "Flera våningar" liksom.


Enkla ödmjuka ingredienser är iallafall godast...


PS. Appropå vitlök så är detta supergott i tomatsås, en påtaglig mängd, då det rundar av smaken och tar bort lite av beskan ur konserverade tomater. Istället för socker! Tomatsås ska inte smaka ketchup ;)

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Mars 2011 >>>

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards