Direktlänk till inlägg 28 februari 2011
OK jag har gjort grön curry/chilipaste nu. Blev lite experimenterande fram och tillbax- för jag fick inte smakerna bra på en gång, men jag vet varför. Använde basilika i grunden som jag trodde var s.k söt basilika men det var i själva verket vanlig Thai-basilika (horapa tror jag), eller lakritsbasilika som den oxå är kallad. Har en rätt påtaglig smak av anis. Klant!
Ett tips är att inte använda den som ensam ört i en röra, som jag gjorde- den tar lätt över- rookie mistake!! Tips är att blanda ut med lite koriander och resten persilja.
Ett annat tips är att ta det lugnt med korianderfrö, gurkmeja och framför allt shrimp-paste- så inte allt ihop smakar "janssons frestelse"- en halv msk shrimp-paste räcker.
Jag använder ca två nävar smö gröna chilifrukter ("bird´s eye" eller nåt)- som jag lätt krossade med bredsidan på kniven för att lossa fröna. Sen delade jag på dem och skrapade bort innehållet. Om du inte är van vid små chilifrukter går det bra att köpa stor grön spansk peppar. Det är den vanligaste chilin i hela Sverige. Dessa rullar man för att lossa fröna lättare. Ha lite matolja på handen som hanterar chilin så smakar de inte "av sig" lika mycket på fingrarna.
Bilderna föreställer min mice en place samt tillredning.
1) Basilika och en halv liten gullök. Det ska egentligen vara shallottenlök men hade ingen hemma.
2) Andra bilden föreställer shrimp-paste, gurkmeja (hade inte färsk) och inlagd galangal. Grön färsk chili, citrongräs och vitlöksröra.
3) Därefter rostade jag de torra kryddorna i pannan tills de började dofta. Det är två nypor svartpeppar, en nypa korianderfrö, två kanelstänger, ca sex- sju torkade limeblad och ett par matskedar spiskummin. Man värmer upp kryddorna först för att väcka- och mjuka till smakerna samt få bort eventuell pulversmak.
4)Sen finmalde jag allt i elektrisk kaffekvarn. När man maler hel kanel är det viktigt att sikta det sedan, så att inte små små små elaka och vassa bitar bark hamnar i halsen när du äter!
5) Efter det svettade jag löken, för att mjuka till smaken och så den håller längre i kylen. Blandade i gurkmeja och lite shrimp-paste samt nån msk vitlök i pannan mot slutet.
6) Mortlar de repade (avdragna från stjälken) örterna som jag hackat fint innan. Ca två tre nävar fulla, minst!
Det kan vara bra att tillsätta en liten nypa flingsalt, då blir det lättare friktion samt bladen släpper vätska vilket blandar allt bättre. När röran börjat bli krämigt tillsätter jag finhackad chili utan frön samt de pulveriserde och siktade torrkryddorna! Mortlar igen. Till sist tillsätts lökröran.
Allt detta kan göras i matberedare, se bara till att det blir finfördelat.
7) Oooops!! Jag glömde citrongräset. Den har en fräsch och frisk syrlig smak av eucalyptus vilket behövs för att lyfta allt sammans. Har du inte citrongräs går det bra med lite limeskal och limesaft.
På citrongräs använder man bara den tjockare nedre delen, ca en tredjedel av längden, skär av lilla stocken i änden- dela på längden. Ta bort ca två lager av de omkringsittande bladen. Den inre kärnan bankar du lätt med baksidan av kniven, hackar fint och tillsätter till morteln.
(8) Kanske inte det vackraste som finns men det smakar bra- den smakar bättre när den fått någon dag oxå.
Det tar bara tid att göra första gången!
Den gröna currypasten är inte lika hållbar som den röda- då denna innehåller känsliga örter och svagare chili. Jag brukar förvara den i kylskåp med en tunn film av matolja på toppen, för att skydda. Det är ett bra trick för de flesta kalla röror, särskilt tomatpuré och "svagare" saker.
Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ ______________________________________ Vegetarisk mat för skolkök o...
Innertemp 72grader, fisk 52-55grader Marockanskkyckling Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor Ris/couscous/bulgur ...
Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag. Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 | 9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 | 20 |
|||
21 |
22 | 23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 | |||||||||
|