Direktlänk till inlägg 22 januari 2011
Mice en place....
en spis!
stekpanna, gärna gjutjärn, ca 20 cm i diameter
en soppslev eller dl mått
en assiett till slev/måttet för att inte kladda
bunke till smeten
en visp
ev stekspade av metall
en tallrik till pannkakorna
2-3 dl av ditt godaste vetemjöl :) (det e skillnad på mjöl å mjöl i bakning, så varför inte pannkakning?)
3 medelstora ägg
3 dl standardmjölk
smör
salt
sylt.
Knäck 3 ägg i en bunke, bäst med färska som inte flyter ut så förbannat.
Blanda i typ 2dl mjöl i omgångar och vispa ut ordentligt så det inte blir klumpar. Tillsätt en dl mjöl till under idoga vispning.
På med ca 2-3dl mjölk, vispa hela tiden. Är du nöjd med konsistensen? Den ska inte vara för rinnig eller för tjock. Lite tunnare än våffelsmet.
Ställ undan alla ingredienser så fort du e klar med dem, stökig bänk ger stökigt sinne.
Låt smeten dra i kylen i minst en halvtimme.
Låt smeten tempereras till rumstemperatur så att den inte fastnar i pannan.
Tillsätt en liten nypa salt, rör om.
En del tillsätter lite bubbelvatten här för att ge krispighet å lyft å smeten, men jag vet inte om det funkar (?).
Värm pannan på 4ans värme tills den är ganska het. Tillsätt en matsked (gärna osaltat) smör, den ska smälta bort på ca 10sek.
OK nu måste du vara snabb, ta ca 1dl (knappt) smet å häll i mitten av pannan. Så fort som smeten träffar pannan vinklar du den åt alla håll så hela pannan täcks innan kakan börjar koagulera. Här är det viktigt att ha rätt tjocklek på smeten. Det e bra om det blir lite tunnare i kanterna, så det blir ett fint fras.
När pannkakan stelnat i mitten å verkar ha fin färg på sidorna är det dags att vända. Träna på att vända i luften så slipper du skita ned redskap i onödan.
Alternera mellan 4an och 3ans värme på plattan.
Tillsätt mera smör cirka varannan lagg.
Det är oxå bra att ha flera pannor på gång samtidigt om du lagar mat till hungriga ungar! Det går ju givetvis att gångra det här receptet. Men du måste inte öka äggmängden, förutom smaken så är poängen givetvis en balans mellan mängderna av vått och torrt -och få dem att lösa sig i varann.
Det finns teknik bakom allt....
Ät med en schysst sylt, gärna hjortron?
Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ ______________________________________ Vegetarisk mat för skolkök o...
Innertemp 72grader, fisk 52-55grader Marockanskkyckling Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor Ris/couscous/bulgur ...
Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag. Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 | 5 |
6 |
7 |
8 | 9 | |||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 | 18 |
19 |
20 |
21 | 22 | 23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
31 |
|||||||||
|