callesmat

Direktlänk till inlägg 21 januari 2011

Masala masala

Av admin. - 21 januari 2011 20:34


 


Gjorde typ tandoorikyckling (men jag har ingen lerkruka att grilla kebab i)




STEG 1 - Masalan (kryddblandning)



Kryddor


pulver:

10 delar vanligt paprika pulver

2 delar klarrött chilipulver eller chiliflagor (vilket ger små överraskningar  i munnen när man äter!)

1 del mald bockhornsklöver (inte ett måste)

+ 2 del lantbuljongpulver (valfritt)


Hela:

3 delar korianderfrö

2 delar spiskummin

1 del kryddnejlika

1 del kryddpeppar

1 del svartpeppar

1 del kardemumma, jag använde både grön å svart



Värm en gjutjärnspanna på spisen tills det börjar ryka. Lägg i de hela kryddorna å fördela jämnt i pannan några sekunder till det börjar dofta och knäppa en aning, men BRÄNN det INTE. Det går fort - se upp!!

Det doftar oxå gott i, åtminstone, hela köket.


Stäng av plattan å mal de hela kryddorna som du sen blandar med pulverkryddorna.  Häll tillbax allt i pannan å låt stå nån minut. Låt svalna. Kryddblandningen bör vara klar-röd!! Justera paprikan å chilimängden efter smak å färg.

Vill man ha ett friskt lyft på det hela kan man tillsätta 1/2 del mald Berberis**. Har inte provat men det borde inte krocka? En lätt lakritston skulle oxå kunna vara gott - tex mald fänkålsfrö (som oxå värmts upp först för att väcka smaken).


STEG 2 - Marinaden


För marinering av kyckling. Antingen drumsticks (skårade längs med benet, med eller utan skinn) eller en hel kyckling uppfläkt som en "bok". Eventuellt delad i två.

Tjock turkisk yoghurt av "hink-typ". Så mycket att det precis täcker kycklingen. Häll i så pass mycket masalakryddor att den blir mörkt rosa. Riv ett par vitlöksklyftor å en tumme (i storlek) färsk ingefära i marianden. Pressa i en färsk apelsin med saffranBlanda ut tills det ungefär är konsistensen av lös gräddfil och smakar bra *- salta kan du göra precis innan tillagning.


Gnid in kycklingen ordentligt med marianden, är du rädd för kladd lägg allt i en påse, pressa ut luften, knyt åt och massera runt kycklingen i diskhon. Låt vara i kylen över natten.


Nästa dag!


Sätt ugnen på 125-150grader. Plocka kycklingen ur mariaden å lägg i ugnspanna som e lätt oljad (eller grilla ute). Låt köttet få rumstemperatur!!

Grilla drumstix i ugn ca 25min, sen höj värmen till grill i knappt10min. Innertempen ska vara ca 70grader med klar vätska när du sticker i dem. Tänk på att de går efter med ett par grader. Ta ut och låt vila i ca 10min.

Är det en hel kyckling ta det lite längre tid, du får tima och tempa, kolla på köttsaften på tjockaste stället nära benet. Man ska inte vara så rädd för att äta kyckling att man hellre steker den grå i köttet. Då kan man äta nåt annat.


Nåt annat som e gott på kycklingen är att precis innan du ska grilla av dem, strö över ett lager grovt majsmjöl eller lite kikärtsmjöl å ringa lite olja på toppen. Det ger lite fint krisp- konsistensbrytningar e viktigt i mat. Man kan oxå linda kycklingbenen med bacon, då är det gott med lite honung i marinaden.


Servera med brytbönor värmda i smör eller ghee. Kanske kokta linser eller kikärtor, kokta i buljong med koriander. Eller ris som kokats med några nävar stärnanis och/eller hela kanelstänger å kanske hela spiskumminfrön.


Indisk mat e bra så här års, då det inte finns så mycket färska saker i affären. Så klart rotfrukter å kål funkar oxå fint.


 

* allt för många smakar inte av maten ofta nog när de lagar. Smaka minst tio ggr under tillagning av mat!

** berberis är ett surt torkad bär från bland annat Iran. Används som kryddning till exempelvis lamm-kebab dvs lammspett. I Indien använder man annars ofta  s.k amchur, torkad surt pulver av grön mango. Mango (likt ananas och papaya) är oxå bra för att möra kött. Här ville jag dock ha en krydda som bidrar med lite röd färg till marinaden!!


Marinad is king!





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Skapa flashcards