callesmat

Direktlänk till inlägg 30 november 2010

Bönedag

Av admin. - 30 november 2010 17:11



Tips: blötlägg en hel påse torkade bönor i åtta timmar, skölj av noggrannt och fryst in i platta påsar. Sen är det bara att koka direkt från frysen (antar jag) vid behov.

På bilden vita bönor som jag delvis (1/3) kokat med gurkmeja och delvis utan. Ser ut som godis! :) 

Salta inte vattnet när du kokar (sjuder), då blir skalet hårdare. Skumma allteftersom.

Jag har hört att man kan sjuda bönorna i keramikgryta så blir skalen mjukare. Eller tillsätta en rå potatis i vattnet. Kanske även några hela vitlökar för smak., ev lagerblad. 

Sen e det bara att tillsätta nån god olja, kryddor och lite färsk finhackad persilja.

Ju oftare du äter bönor desto mer vänjer sig magen vid gasen. Annars går det ju bättre att äta linser.


 




En minnesregel för hur man kokar grönsaker är - växer de under jorden ska de läggas i kallt vatten. Växer de ovan jord skall det läggas i kokande vatten (för att driva ur syret som förstör vitaminer och färg). Ett undantag är väl torkade bönor som växter ovan jord i "frö"-skidor!


PS. Jag skulle faktiskt kunna använt majskorn istället för gula bönor !

 
 
LiLo

LiLo

18 januari 2011 10:34

Trevligt med recept som inte är så "noggranna" lite så jag lagar mat.
Menar du att det inte ska vara salt alls när man kokar bönor, inte på hela tiden?

http://www.kucke-li-lo.bloggplatsen.se

admin.

18 januari 2011 13:15

Du kan salta när du e klar å ska äta. Men prova själv.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards