callesmat

Direktlänk till inlägg 6 december 2009

Skotska ägg och annat tjafs

Av admin. - 6 december 2009 14:14


 


Gjort lite skotska ägg med annorlunda kryddor nyss. Det ser för snuskigt ut men blev ganska gott. Kokade ägg som jag kallspolade fort, sen skalade och klädde in med färs. Rullade i ströbröd och in i ugnen tills de började få färg runt om. På men sky eller tomatsås. Jag la ost på toppen i slutet, gratinerade. Vill man ha nästan allt-i-ett mat antar jag man kan lägga tunnt lager kokt ris på insidan oxå. Kanske blanda i lite riven morot i färsen. Men känns lite överdödande kanske.


Smaksatte färsen med hela burken koftekrydda dan innan som jag då blandade om, plus lite salt idag (kryddmixen innehåller buljong) - och ändå blev det inte jätteframträdande smak. Det gör det till en försbaskat dyr, "odryg", krydda, och jag kommer nog inte köpa den igen.


Tricket är att färsen måste vara rumstempererad och följsam för att fastna på ägget utan att spricka i ugnen (inte som på bilden alltså). Rör om färsen med kryddor tills du ser att fettet börjar lösas ut och binda/klibba lite. Det behövs inga ägg eller andra bindemedel. 


Forma ca 120g färs/medelstort ägg. Platta ut färsen på skärbrädan och lägg ägget på mitten

och klä in i färsen. Det kan kräva lite lappande. Ta hett vatten på fingarna och "stryk" (täpp) igen alla sprickor ordentligt, lite som man jobba med modellera. In med äggen i en ugnspanna och gör som jag skrev tidigare. 200 grader tills det ser bra ut- typ 20min.


Bilden efter "Koftan" föreställer färska lagerblad som mina kompisar fick i brevlådan. Ja de prenumererar på grönsaker.Färska lager blad är inte lika starka som torkade, men jag antar mer aromatiska, så man behöver använda tre-fyra ggr mer än av den torkade varianten.

Därefter följer en avbildad chilipaste -och-youghurt marinerad grillad kyckling.


Sista bilden; romanesco, en bastard mellan blomkål och broccoli. Sådeså.


Stay tuned för julmat framöver..!!

 
 
karin

karin

6 december 2009 16:36

Du har väl inte missat Bagerskans julkalender?
Fylld med recept, tävlingar och julpyssel...!

www.bagerskan.se

Kram Karin

http://www.bagerskan.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2009 >>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards