callesmat

Alla inlägg under oktober 2009

Av admin. - 18 oktober 2009 11:47


Utöver ingredienserna i förra inlägget finns det många fler som är viktiga som stapel i Thaimat. Jasminris, ostronsås, kokosmjölk, tamarind, palmsocker, vit mini-aubergine, vårlök, limejos, thai- (lakrits-) basilika och helig basilika är några. Fisk och skaldjur är viktiga proteinråvaror. Även fläsk, nöt och kyckling.




Superenkelt recept -markera:

vatten och schysst buljong. Gärna hemgjord på tex märgben, kyckllingben eller räkskal. Eller kanske bara miso?

glasnudlar

örter som tex basilika och koriander, lätt strimlade

färsk finhackad eller skivad chili

skivad vårlök

böngroddar

fisksås eller soja

limejos

jättetunna skivor biff eller tillagade räkor ELLER svamp, om veg

ägg, en per skalle

kastrull med lock

Sil

Soppskål/skålar

slev

skärbräda

kniv

Lägg glasnudlarna i blöt i kallt vatten ett par minuter.

Koka upp vatten/buljongen på spisen.

Ta upp nudlarna och vrid försiktigt ur vattnet.

Lägg nudlarna i skål, knäck ett ägg över.

Stäng av plattan, lägg örterna i buljongen och lägg på locket.

Lägg i biffen eller räkorna på nudlarna och ägget.

Lite lime, fisksås/soja ovanpå.

Smaka av buljongen. Fattas nåt?

Häll över den heta (viktigt) buljongen, men sila av örterna.

Strö chili, vårlök och böngroddar över allt. Ät direkt. Är det inte tillräckligt starkt

kan du alltid blanda i lite av den röda currypasten du just har gjort ;)

Av admin. - 17 oktober 2009 16:18





Thai curry paste


Hittade en stoooor burk shrimp-paste i kylen, det är en fast röra av torkade räkor och salt som används i  te x thailändsk, kinesisk och indonesisk matlagning. Upptäckte att den går ut i datum snart så jag behövde komma på ngt att använda det till. Räk-paste används mycket som bas i wok, grytor, curryblandningar och liknande, varpå jag snodde ihop en röd curry paste, thai-style. Fisksåsen använd lite mer som en toppkrydda, medans räkpasten rörs ut i såser och röror som denna.


 


Thailändarna använder mycket mer färska ingredienser i sina curries än indierna men jag tog det jag hade hemma. Först torrostade jag lätt lite svartpeppar, torra lime-blad och korianderfrö - ett par nypor vardera. Pulveriserade allt i min elektriska kaffekvarn.

Hade inlagda skivor galangal-rot i kylen som jag mosade i min stora stenmortel. Ca 5stycken små skivor.

Jag älskar galangal, det smakar som ingefära utan sötman med en underbar pepprighet och korianderton. Puh såna är riktigt sega så det är bra att jag har en STOR stenmortel- det går dubbelt så fort att mosa saker i en sån.

Om ni bara har liten minimortel- ge bort dem till myrornas och införskaffa en sten mortel i ca 20 cm diamater! Då blir det ROLIGT att mortla, för man måste inte ta i så förbannat!


....Whatever- jag hade inget citrongräs, shallotenlök eller färsk koriander hemma men en hel del röd torkad chili. Så det åkte ju med, samt finhackade upp lite gullök istället. Visst det blir inte helt "geniunt" men hur mycket snobb får man blir!?! Jag springer inte till affären så fort nåt saknas i huset, det är tecken på osäkerhet i köket om något. Hitta på!

Vad mer? Vitlök, räkpaste och LITE torkad citronpulver jag hittade i skåpet. Lät allt detta fräsa på spisen, tillsatte nåra stänk vatten och de torra kryddorna o HERREGUD vad stark det blev. Var inte nöjd med tillsatsen av torkad chili tills det blev fin färg nämligen. Nu ser den ut som sambal oelek- fast starkare och inte lika salt.

Men det är bra då räcker det längre, fast man kan ändå känna smaken av de andra grejerna.


Detta var röd curry/chilipaste, här följer de "riktiga" ingredienserna. Höfta med huvudet!






korianderfrö

svartpeppar

lime-blad

finhackad shallotenlök

finhackad korianderstjälkar eller korianderrot

inre mjuka delen av citrongräs

(färska eller frysta) kaffir lime-blad

galangarot

massa torkad eller färsk röd chili

räk-paste eller fisksås eller salt



Grön curry/chilipaste - Byt ut den röda chilin mot färsk grön chili och tillsätt spiskummin samt lite gurkmeja.



Gul curry/chilipaste - som den fast röda men UTAN RÄKPASTE, mera gurkmeja samt kanel och stjärnanis.



Blå curry/chilipaste- nära jag bara skoja. Det finns för lite blåa färgämnen i naturen tycker jag. Tycker inte Ni? :)








Använd pasten genom att fräsa i lite olja sen röra ut med nån vätska typ koksmjölk eller liknande. Hitta på!


Trivia - om du vill spara överbliven helt citrongräs, lägg i en påse med lite vatten i botten.Förvara färsk galangal och ingefära i hushållspapper i kylen. Färsk gurkmeja har mera smak än torkad.


//Men nu ska jag dricka vatten! Det är gott!











Av admin. - 16 oktober 2009 14:19

Det har varit lugnt på jobbfronten på sistone men det går ingen nöd på mej för det. Jag håller mej sysselsatt oxå. Har tillslut gjort slag i saken med att laga min underbara Warwick Noddy Meidel no.802 elbas, se bild. En av de bästa basar jag spelat på nånsin.

På översta bilden en Gakken sx-150 analogsynth- därefter en hembyggd patchbar analog modulärsynth. Sista bilden föreställer en aioli jag gjort i stenmortel på enbart vitlök, salt och kallpressad rapsolja. Inga ägg, vinäger eller sånt tjafs!


 


Jag såg nyss filmen Terminator Salvation. Obs "spoiler alert!" Rullen är full av klyschor och action för actions egen skull,för mycket explosioner och maskinjakter som inte för historien framåt. Det känns bara tröttsamt efter en stund. Sen visste jag ungefär vad som skulle hända efter alla bakom kulisserna program på tv när filmen kom ut. Dessutom kvinnor som behöver skyddas eller stannar hemma medans männen går ut i slagsmål. Eller vad sägs om (hehe avskyr det uttrycket) en dataanimerad Arnold? Nej han är inte med i filmen själv!!

Hjältarna springer runt och har "Tintin-tur" medans ineffektiva och långsamma terminators drar ut på dödandet genom att TYPISKT slänga runt med folk över halva rummet!! Det e ju bara att vrida nacken så ere klart - suck!

Jag kommer på mej själv att tänka att när ska filmen komma igång ? efter en tredjedel av den har passerat.

Sen finns det ett annat stort fel med terminator-filmerna, hur kommer det sig att terminatornerna SER information på sina nähinnor i form av TEXT! Det är ju dem själva som skickar informationen till sig  själva!! terminatorn ÄR ju datorn. Det behöver inte stå på näthinnan, de skulle ju kunna veta det direkt!

En prequel/sequel "Tillbaka till framtiden"-historia som påminde mej lite om senaste War Of The World med Tompan.

Tydligen följer två filmer till i denna postapokalyptiska terminator-triologi.


Det är lite tråkigt att det är så svårt -?- att få tag på annat än mainstream från streaming-hemsidorna. Mainstreamingsidorna! Många kanske vill se de "über-hypade" filmerna så därför erbjuds dem, men å andra sidan finns det heller inte mycket annat att välja på.


Det regnar ute igen. Jag älskar dåligt väder :)


Hmmm ska se om jag kan hitta District 9- det ska tydligen vara en intressant rulle från Sydafrika.

Av admin. - 14 oktober 2009 13:18


Länge sen jag skrev om mat!! Men jag har inte haft någon inspiration. Fast det finns massa gamla inlägg. För flera år sedan hade min kompis Martin och jag idén att starta en online-community för pip -och cigarrökare. Men det blev inget av. Nu har vi inte tid med sådant, Martin har familj och pluggar som en "dåre". Jag har annat för mej och klimatet för rökare är ganska ljummet. Piprökning är mera en gimmick nuförtiden, även då det ofta inte är lika onyttigt som cigaretter eller snus. Tobaksskatten har höjts och man får inte röka nånstans -knappt utomhus heller. De enda jag ser som röker cigg numera är tonåringar. Fast cigg bryr jag mej inte om. Martin och jag är piprökare -även om det inte blir så ofta nuförtiden.

Jag satt och rensade datorn å hittade en text på som vi skrivit ihop , som jag lägger upp utan hans tillstånd ;). Se om någon bli sugen på piprökning.



Att välja pipa



Utseende, funktion- funktion, utseende. Är pipan tung? lätt? Känns den bra i munnen?


Pipan skall vara hel. Inga sprickor eller andra synliga defekter. Väl avvägd och balanserad i form och vikt. Skaffa en pipa av ngt erkänt märke, det finns många. Stanwell, Ratos, Davidoff, BBB, Chacom, Bjarne, Peterson’s, Dunhill m fl …

Men den måste inte vara dyr för att vara bra. Inte billigast heller kanske. Vi brukar lägga oss i en prisklass runt fyra hundra och uppåt för en ny pipa.

Någon kanske hajjar till om du köpt en snygg pipa för 500 kr, men skulle själva kanske köpa en väska för den summan utan problem. För att den var snygg! (Om de e ett bra argument är upp till var och en, vi ”nördar” tenderar att överdriva)


Rökkanalen bör alltid mynna ut i botten på piphuvudets rökkammare. Om där finns en grop stannar fukt kvar och pipan smakar surt efter ett tag. Det e ohygieniskt oxå. Usch!


Böjd: Den riktiga snuggan. Litet svårare att hålla ren, men lättare att hålla i munnen då tyngdpunkten blir lägre.


Rak pipa: Lätt att hålla ren, men lite tyngre i munnen än en motsvarande böjd pipa då tyngdpunkten ligger högre upp.


Eller kanske en ”churchwarden” ?? - den långskaftade läspipan som röks te x i Sagan Om Ringen filmerna. Finns i alla möjliga matrial men originalet ska vara krit-pipa.


 

PIPANS DELAR

   


                       Tack Svenska pipklubben för namnen på alla delar



Röktips


Det finns två vanliga metoder som vi har märkt angående hur man stoppar en ny pipa vid s.k "inrökning".

En är att stoppa (i detta sammanhang = fylla) pipan till häften och röka till botten. Äldre piplitteratur förespråkar ofta detta, och det e enklare för nybörjare. Det är en metod Martin och jag emellertid anser är helt förkastligt då en jämntjock beläggning av aska i piphuvudet är att föredra i träpipor. Denna metod ger enbart halva rökkammaren beläggning.

En jämntjock beläggning skyddar mot genombränning samt ger en svalare rök. Smaken av tobaken "går även in i pipan" och förhöjs. Diskutera.


En annan metod är att fylla pipan till bredden från början och röka till botten, vilket ger en jämn beläggning. Ett tips är därför att nybörjare köper en mindre pipa till att börja med, då en normalstor pipa tar typ minst trettio min att röka i botten.

Denna beläggning, denna "skorpa" är även kallad "inrökning". Lite som att "gå in" ett par skor.

Vid inrökning kan med fördel användas en så grov tobak som möjligt, för att snabbt ge ett tillfredställande asklager.

Du kan även lätt fukta insidan av huvudet (rök-kammaren) på den orökta pipan med saliv för att få askan att fastna. Många pipor levereras med en tunn artificiell beläggning för att redan från början ge en inrökt smak på pipan. Tex socker som omvandlas till kol vid förbränning. Vissa pipor kommer levererade med helt obehandlad insida, vilken enligt vissa ger en renare tobakssmak. Det kräver dock givetvis mera tålamod från rökarens sida.


Asklagret bör aldrig överskrida två millimeter, om den överskrids kan piphuvudet spricka. För att

hålla nere tjockleken används företrädesvis en fixerad pipborr av olika standard format, en s.k

"brotch". Kniv är icke att föredra, om du inte råkar vara ovanligt stadig på handen.


Sjöskum samt kritpipa är av värmetåligare material som heller ej behöver beläggning. De smakar renast så. Rengör kammaren med dubbelvikt rensare mellan varje stopp. Vid behov doppa rensaren i ren vodka. Eller putsa försiktigt med "nollans" sandpapper till slät. Låt torka ur, ställ upprätt/isärtagen.


Rök alltid i botten. Om du behöver, lägg i från dej pipan och fortsätt senare. Detta påverkar inte smaken nämnvärt tvärtemot en cigarr. Pilla bara bort översta lagret aska och tänd om. Ofta är pipans kammare lätt konisk vilket gör att pipan slockar lättare mot slutet (mindre yta för glöden att få fäste). Ta bort lite aska, lägg på lite ny tobak och tänd om.


Kritpipan (som e gjord av lera, se nedan) är lite utav en "slarv-pipa" som du kan "röka hur som helst" utan att det skadar pipan. De ”måste” alltså ej rökas i botten om du inte vill.  Däremot är de sköra och kan vara svåra att få tag på.


Knacka aldrig ngn pipa mot hårt underlag, te x klacken på skon, vilket är att be om att den spricker! Använd rätt verktyg. En pipstoppare, med en platta, en pinne och krats kostar ca 20-trettio kr på en bra tobaksaffär. Använd sked-kratsen och töm ur pipan. Kanske slå lätt mot handflatan.


 

Hur man stoppar


Två stycken tre-stegsmetoder:


Klassikern

Stoppa tobak i pipan "med en barnhands" nypa tobak, tryck till mycket lätt. Ta en "kvinnohands-nypa", tryck lite hårdare och till sist en manshand. Tryck ännu lite hårdare.


Den modernare varianten?

Ta en stor nypa och lägg i pipan. Utan att trycka till skall den nå ända upp till kanten. Tryck till så den fyller en tredjedel av pipan. Kontrollera draget. Två nypor till på samma sätt, andra nypan tryck ned till hälften, sista tryck inte alls knappt. 

Kontrollera draget hela tiden, du skall kunna andas genom pipan med LITE motstånd.

Prova dej fram och öva, öva.


Tändning


För en tänsticka eller tändare (bah! ;) i cirkelrörelse ovanför tobaken samtidigt som du

puffar lugnt och metodiskt. Färsk tobak fjädrar sig. Tryck ned tobaken med en "stoppare" och tänd om eventuellt. Tobaken ska glöda, inte brinna för att inte smaka bränd. Tänd och puffa lugnt av denna anledning, även så pipan inte blir för varmt. En het pipa kan även skada matrialet. Det gäller dock inte kritpipor. Martin och jag använder helst pipor med tjocka väggar därav. Håll alltid trä- och sjöskumspipor i huvudet för att kontrollera temperaturen, och så du inte tappar den.


Calle tycker man skall "stoppa" enbart runt kanten på tobaken så att det formar "en kulle". Med stoppa menar jag i det här fallet att trycka till tobaken under rökning. Om man med stopparen plattar till tobaken på detta sätt blir hela ytan täckt med glöd hela tiden -glöden vandrar uppifrån och ut mot sidorna och täcker hela ytan- vilket e bäst för smaken och pipan.


Inrökning


Tänk på när du röker in en ny pipa, att sötade tobaker kan vara klibbiga samt lätt "sätta sig" i en ny pipa. Även starka tobaker, så som latakiablandningar, oriental och Perique sätter smak.


Detta är dock inga problem om du ämnar att enbart röka dessa tobaker i aktuella pipan.

Varje pipa är unik då den e gjort utav, företrädelsevis, ett levande matrial och reagerar olika på olika tobaker. Hitta den- eller de sorter som passar dej, och din nya pipa. Varje gång du byter tobak kan det ta ett tag att få bort den kvarvarande smaken av den föregående tobaken.


Träpipor bör även vila nån dag efter tre- till fyra stopp för att inte surna. Detta e anledning till att bruka flera pipor som du omväxlande byter mellan.


All gammal skrock om att du bör "döpa" pipan i whisky och annat liknande är helt överdrivet. Bara håll pipan torr,ren och sval.


 

Rengöring


Använd många piprensare, så som du använder toalettpapper. Det e ändå så billigt. Pipan bör rengöras efter varje stopp för smaken och till viss del hållbarhetens skull. Däremot vrid aldrig skaftet medans pipan är varm. Matrialet omformas lätt vid värme och kan bli löst.


När pipan är rengjord förvara den helt upprätt stående i ett för ändamålet designat pipställ,

eller isärtagen så den kan torkas ur ordentligt.




Sammanfattning


. Stoppa pipan full varje rökning


. Stoppa företrädelsevis i tre steg


. Kontrollera draget


. Rök långsamt och svalt


. Rök i botten


. Ta isär efter svalnat.



. Snåla inte med piprensare


. Låt vila upprätt.



Typer av tobak


Det finns massor med olika sorters tobaksplantor. Den kommersiellt producerade röktobaken kommer utav plantan Nicotiana Tabacum, och förädlas på många olika sätt för att få fram olika sorters tobak. Jordmån, klimat och övrig behandling och annat spelar oxå stor roll, precis som för alla andra grödor. Lite förvirrande med denna planta är att den ibland kallas för ”virginiatobak”, vilket också är ett namn på en förädlad röktobak.


Däremot e ofta inte behandlingen utav arbetarna på tobaksplantagerna särskilt rättvisa. Men krav på rättvise- och ekologiskt producerad tobak kommer mer och mer.


Här är några av de vanligaste förädlingsvarianterna.


Virginia

Vanligaste grundtobaken. Odlas ”överallt” i världen. Hög sockerhalt, rätt låg nikotinhalt. Saknar vissa oljor vilket kan leda till att den ”biter på tungan”. Tacksam som bas i tobaksblandningar, sk mixtures. Naturligt mild sötma, påminner om sommar och höskulle om jag får säga det själv.

Surt ph-värde. Innehåller s.k nikotinsalter som måste inhaleras för att komma ut i blodet (genom halsbloss). Används tex i cigaretter. Finns många kvaliteter, den finaste anses av många vara ”Old Belt”.


Burley

Den Andra grundtobaken.

I stort sett ”motsatsen” till virginia. Lågt ph. Hög nikotinhalt. Liten eller ingen sötma. Chokladig, nötig smak. Innehåller fritt svävande nikotin som tas upp direkt utav munhålan och kommer ut i kroppen den vägen (även så med cigarrtobak).

Den absorberar smaker mycket bra, och är således fin att ha i blandningar som innehåller ”såsning”, dvs tillsatt yttre smaktillsats (whisky, vin, vanilj, fruktarom tex). Hoppas vi har beskrivningen av såsning korrekt. Annars, skriv in en gnällig kommentar!


Cavendish

Ingen verklig grundtobak, men används som en sådan. Dubbelfermenterad virginia, brun till svart i färgen och söt. Många söta tobaker (inkl virginia) ger lätt tungbränna så de bör rökas långsamt å inte för ofta tycker vi. Din tunga kommer tacka dej (huh?).


De extra söta tobakerna, tycker vi författare, blir lätt beska när man behöver tända om dem- samt bör rökas särskilt lugnt å sansat för bästa smak.


Latakia

En redan rökt tobak! Tja, den har genomgått en rökningsprocess där tobaken under lång tid fått suga åt sig röken från olika aromatiska örter och trä- ungefär som med vissa charkvaror.

Det är en stark smakande tobak med en distinkt rökig karaktär av tjära och ibland näver eller drivved. En mycket vanlig sort i kommersiella blandningar, särskilt i sk. engelsk mixture.

Ph-neutral och nikotinsvag faktiskt. Den går, trots sin påträngade smak, bra att röka rent om du är en lite van rökare.

En del latakiablandningar blir väldigt lätt besk i smaken om den puffas för häftigt, säger Calle.


Oriental

Finns många sorters orientalisk tobak. Osv bla bla


Perique

Från St: James’s Parish, Louisiana i USA.

En mycket stark brunsvart- till kolsvart tobak som doftar mycket trevligt av mull och färskt bröd. Den har genomgått lagring på fat och är mycket stark och pepprig. Används som smaksättare, ungefär som tabasco. Den lyfter fram andra smaker, ger särskilt extra fyllighet till virginia. Hög nikotinhalt.



Skärningar


Tobak glöder olika fort och hett beroende på hur grovt skuren den är.

 

”Löst skuren”

En rätt bred benämning på tunna strimlor av tobaksblad. Ofta i söta blandningar, eller eng mixture.


Shag

Mycket löst skuren! Brinner snabbt å hett, vanligare som rulltobak till cigaretter. Annars e Greve Hamilton ett bra exempel.


Flake

Tobaken är sammanpressad under hårt tryck till kakor, sen skuren till tunna flak. Kan gnidas upp eller rökas som den är. I såna fall, packa lite lösare än vanligt då den expanderar i färskt tillstånd (då ger dålit drag om de packats för hårt;).

Kallas ibland ”navy cut” pga sjömännen förr hade denna till sjöss då den höll sig fuktig länge. Exempelvis ”Gul-” och ”Blå” Capstan.


Ready rubbed

En uppgniden flake. Ex Brobergs Burley


Curly cut/Birds eye/spun cut

Många namn på kärt barn. Tobaken rullas till rep som sedan ”slantas” till små tunna gulliga snurror. Även den en navy cut, pga sjömännen förr hade denna då den höll sig fuktig länge. I sverige finnes mest bara danska Mac Baren med denna skärning. Ganska vanlig är även Bell´s Three Nuns


Crimp cut

Ready rubbed som rostats tills de krullat sig till små ”halvmånar”.


Cube cut

En i Sverige numera mycket ovanlig skärning. En flake som skurits en gång till på tvärsen så det blivit små fyrkanter. Varför vet ej, men det e käckt! När den söta Belle Epoque fanns i landet släppte jag bara ned den i pipan och tände på. Funkade bra.



Det finns otroligt mycket mer att säga om tobak men, bla bla lixom



Förvaring och hantering av tobak hemma


Kylskåp, vacuumburk, plastpåse. Öppna ej mer än nödvändigt. Plocka tobak från ett och samma hörn i burken/fickan för att undvika uttorkning. Om den torkar, införskaffa fuktknappar på en välsorterad tobaksaffär, för att få en jämn fuktighet.





///Calle&Martin

Av admin. - 10 oktober 2009 13:42


 

Av admin. - 9 oktober 2009 11:06


Jag gick förbi Anderssons tobak i Bäverns gränd Uppsala (rakt ut från busstorget på centralen) nu på morgonen. Tänkte jag kunde titta om de hade godis eller nåt. Å de hade de!! En hel del piptobak på burk till gamla priser! De som är insatta borde veta att tobakskatten höjdes med ca 100% för ca två år sedan. Cigaretter är oxå dyrare samt ska bli ännu dyrare, även snus, men det där bryr jag mej inte om personligen.  Hårdast slog det nog finsmakar-kategorin piprökning, som inte ens är med i samma match som cigaretterna när det kommer till cancer. Jag är så trött på denna pekpinne-moral. I detta samhälle röker vi inte!!


Väldigt folkhemskt. Det finns ingen demokrati -kronan styr.


Nåväl - i denna mysiga kiosk med gammaldags frånvaro av både handikappramp eller plats för barnvagnar fanns det emellertid tobak från "förr!!" Bra för mej att andra inte röker! Införskaffades Robert Mcconnell Perique, Rattrays Black Mallory samt High Society och McBaren Virginia no1. Det var inte de enda sorterna - men det fick räcka för den här gången. Här skall hamstras. Burkarna står sig i åratal i oöppnat skick. Skulle köpt en Svenskan oxå så hade stofilismen känts komplett!



//Calle



Av admin. - 6 oktober 2009 20:56


När jag och Isac fäktades med skumgummi-svärd ville han sätta plåster på svärdet!! Vilket underbart resonemang!!

Av admin. - 6 oktober 2009 18:56

Musik är oxå mat!! Andligt spis!!


Här är en gammal vägledning jag skrev om hur man kan komma igång med att spela elbas. Beskrivningen är lite statisk och kräver tålamod precis som alltid annat.



Hur man blir bra på grundläggande bas

se även Calles munspelsskola


Kräver lite egen research -kolla olika termer på nätet.

-lär dej stämma basen.

-träna upp fingerstyrkan. Ett finger per band, tryck ned strängen så nära slutet på bandet som möjligt.

-variera mellan fingerspel (pekfinger och långfinger varannat anslag) och plektrum.

-lär dej vad alla toner på basen heter.

-lär dej skillnanden mellan dur och moll (ackorden resp skalorna). Spela dessa ackord på olika ställen och hoppa mellan oktaver och lägen på halsen inom ackordet. Så du inte bara visuellt lär dej en fingersättnings-figur utan medvetet utgår från tonernas olika lägen och lär dej spela över hela halsen. Om du är som jag, en visuell människa som bättre kommer ihåg vad du ser så är det bästa att sparka in teorin tidigt! Det är svårt att lära om grunder.

-träna på olika taktarter. Synkopering, baktakt, shuffle osv. Tänk på att pauser i musik är minst lika viktigt som toner. Ofta gäller ”less is more”, enligt mej. Att spela bra eller "rätt" är bättre än spela komplicerat.

-lyssna på andra och ”ta ut ” deras musik- dvs självlära dej på gehör hur de spelar.

-Om du tänker spela med andra - lär dej relationen mellan skalor och ackord. I diatoniska skalor består ackorden i enbart toner som finns i skalan. Därför finns det bara tre dur-ackord i dur-skalan. Som börjar på prim-tonen eller grundtonen/tonikan (1a tonen i skalan) , subdominanten (4e ) och dominanten (5e). Var kan du spela maj-7 ackord om du utgår från denna skala?? Om du inte vet, leta upp vad maj betyder.

Ta reda på- och lär dej - vad som menas med att ”stapla terser”- leta upp termen på nätet. Då förstår du hur ackord vanligast är uppbyggda. Tänk dej ackorden; dur eller mollackords-triol (prim, ters, kvint), 7-ackord , 9,- 11-, 13-ackord, i just den ordningen. Intervallen mellan högsta tonerna i ett ackord och högsta tonen i nästa ackordet (tonmässigt alltså, inte volym!) i den ordningen, är just en ters. Stor eller liten sådan. 

Man staplar terser på varandra för att få "högre" ackord. Dvs Maj7 är är en stor 7a (major seven), som man får genom att lägga till en stor ters efter 5an (kvinten) i den "tidigare" grundtriolen. 9an är en ters på 7an osv osv.....you dig??

Däremot brukar man inte spela alla dessa toner i de "högre" ackorden - du måste inte slå an 7an om du spelar ett 9 ackord- det blir lätt grötit. Hemläxa; ta reda på varför det heter 7ackord, 9e osv osv.

I trad. populärmusik använder man sig ofta av grundton och ters (tredje tonen i skalan. I C-dur blir den tonen E) samt eventuella ”förlängningar” i mer komplicerade ackord än dur -och molltrioler. Detta för att understryka känslan av ackordets karaktär i en basgång. Dessa toner -terserna, eller förlängningarna- kan därför vara bra att accentuera i basgången.

Enda skillnaden på dur och moll är vilken typ av ters man använder. Te x C-dur är C E G där G är en stor ters i förhållande till grundtonen. C-moll är c eb g , det lilla b:et är ett sänkningstecken, ett halvt tonsteg  lägre och därigenom en liten ters. De kallas dur/stor- resp moll/liten ters*.  

I vanliga rock -och blues skalor spelar man ofta upp och ned för skalan efter ”ton-ordningen”- i en klassisk basgång. Till exempel,  ska man spela C-dur och sedan byta ackord till F-dur KAN man vandra: först grundtonen C sedan mellantonerna D och E för att sist landa på tonen F. Tonerna ingår ju inte alla i C-dur ackordet (som är CEG) men ingår i skalan. Spelar man det förbipasserande som en basgång låter det (oftast :) inte falskt. Detta är  en av de ”enklare formerna" av musik, s.k diatoniskt upp-byggt, där man bara använder toner som ingår i skalan. I te x jazz byter dem ju tonart ibland flera gånger under en takt, galningarna, med massa toner utanför skalorna.

---------------
* ) även kallad liten (moll)- och stor (dur) ters. Detta förstår man bäst när man tittar på basen. Det är ett halvt tonsteg kortare avstånd mellan grundtonen och molltersen, än det är mellan grundtonen och durtersen.

Lär dej även parallelltonarterna- varje dur-skala har en parallell moll-skala, dvs de består av exakt samma toner men börjar på ett annat ställe. Te x parallella mollskalan till C-dur (C D E F G A H -de vita tangenterna på pianot) är A-moll (A H C D E F G). A-moll och C-dur ackordet består oxå av samma toner. Det är den sjätte-tonen (sexten)  i durskalan som är början på parallell-mollskalan/aeoliska skalan (se nedan).

Något som är sant i vissa tillfällen är just att flera basister vet mer om harmonilära än gitarrister, just för att de måste hålla reda på vilka toner de "kan" spela tillsammans med andra instrument- tillskillnad från att bara lära sig en ackordfingersättning men inte veta varför.


ÖVERKURS: Träna på ”inversioner” - dvs spela en vanlig moll eller durskala men börja från andra toner i skalan tex; i Cdur (CDEFGAH). Spela från te x femte tonen och ”gå varvet runt” G A B C D E F så har du en mixolydisk skala. Om musikstycket tillexempel anger ackordet G, kan du använda denna ”inversion” av grundskalan ( =ioniska) för att bygga upp en basgång över G-ackordet.

ÖVER-ÖVERKURS (namnen på dessa inversioner/subskalor)

Från 1a tonen i grundskalan heter skalan:

....ionisk
2a  dorisk
3a  frygisk
4e lydisk
5e mixolydisk
6e (moll) æolisk
7e lokrisk

-8e e samma ton som 1an, fast en oktav högre-

Om du tittar på den sjätte skalan ovan så står det moll inom parates. Det menas att det är en mollskala helt enkelt. I C-dur blir denna s.k ”parallella mollskala” A-moll (A B C D E F G). Alltså samma toner, men från en annan utgångspunkt. Alla durskalor har en sådan parallell mollskala med början på sjätte tonen i durskalan.







///Calle

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards