callesmat

Direktlänk till inlägg 28 augusti 2009

Sura miner?

Av admin. - 28 augusti 2009 21:13


Jag misstänker att jag mördad någon! Min surdeg som svultit i kylen för länge :(

Men det återstår att se, jag matade den nyss och satte en deg till imorrn så nu får jag se vad som händer. Har hört talas om surar som vaknat efter flera år efter de matats.

Det är ju heller inga dyra ingredienser. Men som vanligt glömde jag ha SALT I DEGEN!!! Aaaaarghhhhh vad är det för fel på mej? Koncentration grabben!! Det blir koncentrationsläger för mej. Nä usch sånt får man ju inte skämta om. Kanske kan pensla med nåt salt- typ soja.

Jag slaskade ihop en bröddeg med extra rågmjöl och sirap som näring. Knådade in vetemjöl och lade i form så den inte har ngn annanstans att växa än upp, annars blir den lätt platt. Jag tillsätter ingen extra jäst. Jag  kör med minimal knådning och EN jäsning på ca 12h. En deg som jäser så länge bör täckas ordenligt med plast, så att den inte torkar ut.

Efteråt brukar jag baka av den under lock för att skydda, då jag vill ha rejäla limpor med minimal skorpa, och mina stora limpor tar ungefär 1,5h i ugnen.


Nästa gång ska jag prova göra en jättekladdig bröddeg- tillsätta vätska och mjöl tills det blir bra konsistens och suren utgör ca 1/4 av totala mängden bröddeg.



///Calle



av admin. den 29 augusti 2009 kl 13:14


Jorå den har jäst! Bakar i keramikgryta med lock.


///Calle

 
 
Ingen bild

BellaIsabella

9 februari 2011 08:21

Hej!

Jag har min surdeg i kylen som jag matar varje gång jag tad en deciliter ...man kan fortsätta många år så.

kul att läsa din blogg
Bella

 
Calles mat

Calles mat

9 februari 2011 11:22

jag matar ungefär var 5e dag. det går utmärkt :)

http://callesmat.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards