callesmat

Alla inlägg under juli 2009

Av admin. - 23 juli 2009 15:27


För flera hundra år sedan spånade jag och nåra kompisar dem mest stördaste pizzapåläggen i världshistorien....och det blev bara värre och värre. Jag gillar sjuk humor. Reglerna var...börja med tomat ost, och försök få resten att åtminstone LÅTA som mat, om inte måste avvikleserna vara roligt.   I övrigt bör inte samma ingrediens förekomma två ggr. Kom gärna med eget hitte på!

VAD SÄGS OM.....


Tomat, ost, pim-pim, luktsalt, blodplättar


Tomat, ost, agn, vete, kapris, kutterspån


Tomat, ost, spröjs, marsansås, arom, bestick, batterier ingår ej


Tomat, ost, löpe, korv stroganov, korvsk krokfjälst


Tomat, ost, ris, ros, Din växel, spenat, tokoferol


Tomat, ost, bintje, karoten, dessert, sjögurka


Tomat, ost, skorpmjöl, rökt fisk, rulltårta, söderbönor


Tomat, ost, vinthund, tångräka, havregryn


Tomat, ost, matjord, hallonsaft, gråsugga, läkemedel


Tomat, ost,  kost, proviant, förplägnad, andlig spis


Tomat, ost,  äpplen, soltorkad val, öl, skåpmat


Tomat, ost, spicken sill, berguv, lök, russin


Tomat, ost, blodriska, pålägg, hemjärn,


Tomat, ost, ajowan, carob, cubeb, kalonji, kapun, lenrimmade myrlejon


Tomat, ost, fjäderfä, sesamfrö, alfabets-pasta


Tomat, ost,  caprichosa, aprikos, surdeg


Tomat, ost,  jordskorpan, jordärtskockan, talgbollen från trädgården, E-220, molotov-cocktail


Tomat, ost, kli, lut, stek, gräddglass, varsågod! 


Tomat, ost, rulle, pomerans, gecko, apskav 


Tomat, ost, sylta, testosteron, karamellfärg


Tomat, ost, organ, påtår


Tomat, ost,  bäcköring, fjällröding, vätternröding, femtiöring


Tomat, ost,  rester, potatismos, mumma, spelt, hockeybilder


Tomat, ost,  skrubbskädda, näbbgädda, kadaver, koncentrat


Tomat, ost, smaklig måltid 


Tomat, ost,  allt, knölsvan


Tomat, ost, puré, amalgam, zinkpasta 


Tomat, ost, dryckjom, gummi arabicum, njutningsmedel 


Tomat, ost, ost, ost, ost, helgerån


Tomat, ost, salami, champinjoner, oliver, Amazonas




---------------------------------------------------------------------------------------




Mmmmmmmmmmmm !!!! Eller Hur??


Herregud jag är inte riktigt klok!!


///Calle



Av admin. - 22 juli 2009 20:22


Ja, det är ju bara att konstatera att inte mycket verkar stämma i den värld vi lever i. Fler och fler vaknar upp och frågar: "är det här allt?", "hur kan det få finnas sådan orättvisa?",  och känner fruktansvärd leda eller blir helt enkelt utbrända. Undertecknad fick möjlighet att kliva ur ekorrhjulet genom en sådan utbrändhet. Det var det bästa som kunde hända mig, även om jag inte såg det så då. Jag vill inte vara en kugge i hjulet längre, och börjar mer och mer inse att jag heller aldrig egentligen varit det. Ty vi lever i en dröm. Som mest liknar en mardröm.


Många orkar inte leva på det sätt som den stora massan i det stora maskineriet gör. I vårt innersta har det tänts en djupare känsla, en gnista av sanning. Det är inte oss det är fel på, det är världen som är upp-och-ned. Och RÄDSLAN dominerar. Det är denna rädsla som (tycks) styr(a) världen, som kontrollerar oss. Men det går att bryta sig fri. Det är dags att dyka rakt in i den där gnistan av sanning som finns inuti. Släppa taget om alla världens åsikter, sluta tro på radion i huvet som om det var våra egna tankar. Vi kan ta ett steg tillbaka, vila i tystnaden mellan alla orden. Och se på allt därifrån. Sluta identifiera oss.


Att fortsätta vara rädd, att gå igång om och om igen gör oss inte fria. Så länge vi blir rädda matar vi systemet. Det får kraft när människorna är rädda, när vi går igång och tror på tankarna om "den skrämmande verkligheten", när vi oroar oss för framtiden, barnen, jobbet eller grämer oss över vad vi gjorde igår osv. Men samtidigt är allt en illusion. Vår "värld" existerar bara för att vi tror att den gör det. "Världen" du är rädd för finns bara i ditt huvud och du kan förändra det när du vill genom att förändra din verklighetsuppfattning.


ALLT som inte är KÄRLEK (och med kärlek menar jag då inte denna världens "kärlek" av typen "i need you baby, I´m so lost without you" och blablabla) är illusion.

Slappna av. Släpp taget. Inget är på riktigt.

Vi är inte små separata offer i en sinnessjuk värld. Vi är inte ens här.

Vi bara drömmer och har glömt bort att vi drömmer. Men nu är tiden mogen för många att vakna och se att vi faktiskt gör just det - drömmer.


Så länge vi tror på skuld och rädsla är det det vi "får". Vårt jobb är alltså att vakna upp. Det går att använda världen till det syftet (det är det primära syftet enligt mig), att vakna upp, alltså att se var vi fortfarande "sitter fast", vad vi går igång på, vad vi är rädda för. När vi väl har vaknat helt ur drömmen, vill vi bara göra vad vi kan för att väcka andra från denna glädjelösa plats. När illusionen skingras och vi blir medvetna om vår sanna essens vill vi bara ge och ge och ge, föra in kärlek i världen, hjälpa andra att se sanningen. Vi ger upp, slutar kämpa och handlar istället helt från vår inre visdom. Först då kan vi verkligen åstadkomma något. Men alla har sin väg att vandra. Det går inte att hjälpa någon som inte räcker ut sin hand. Alla måste få förlora sig färdigt i detta universum, tills de ledsnar på det och börjar leta efter utgången.


Läs David Icke!!!! Han avslöjar den drömvärld vi tror är verklig, som han kallar matrisen (the matrix). Kan inte rekommendera den nog om du som läser söker efter "utgången".

                                                  
                     

                                                  
                        Gästbloggare:  Maria


Ps. Jag vet att detta är en matblogg :)

Kunde inte hålla mig bara när jag läste de föregående inläggen.


Av admin. - 13 juli 2009 18:55


konstigt att Italiensk mat inte fått så mycket röster, men det är väl inte SÅ stort i Sverige. Italiens mat är dock uppdelat i massvis med olika provinser- där recept kan skilja sig från by till by. Men detär ofta extremt "enkelt" uppbyggd mat, där råvororna kommer fram. Det kan vara 3-4 ingredienser- som tex kokt höna i mjölk och tomat. Detta gör ju dock att det ställs högre krav på råvarornas kvalitet. Däremot är medelhavsmaten perfekt så här år när vi har så bra tomater och kronärtskockar odyl...


Återkommer  om Thai- storstädning.



///Calle

Av admin. - 11 juli 2009 15:12


Det verkar som att de flesta röstat på Thaimat!! Tack! Då äre väl dags för mej att skriva lite om Thailand. För det första skaffa hem galangalrot, ingefära, koriander (blek å späd lösvikt), grumlig stinkande vietnamesisk fisksås,  ostronsås, chili, ren tamarind och ev limeblad, shrimppaste, citrongräs, färska bananblad och söt basilika (-alltid lösvikt) ...GO!! Det gäller att inte vara allergisk mot fisk å skaldjur!


Det finns andra grejer som kan vara intressant oxå, men svårt att införskaffa- typ korianderrot. Det är mycket mer färska ingredienser än torkad och de använder jasminris.


Ta reda på innehållet i nån ekologisk thai-currypaste, och gör själv. HELT annan smak än konserverad. Om du hittar kan du använda torkade räkor med salt istället för shrimp-paste. Shrimp-paste, fisksås och otronsås innehåller naturligt grundsmaken umami ("smaken av protein") och de fungerar som smakhöjare samt sälta. Det betyder inte att maten smakar fisk. Anjovis eller sardiner är oxå bra smaksättare, används i  tillagningen av svensk slottstek!!


Martins thaistyle bananpannkakor

///Calle

Av admin. - 11 juli 2009 14:54




Grönmynta, persilja och koriander. Kostade trettifem spänn, lösvikt från friland- alltid bästa sorten. Köpte på grönsakshuset i Gottsunda. Mynta e perfekt i mellanöstern-mat eller som te. Jag brukar använda persiljan blandad med lite koriander som sallad i egna quesedillas- ta två tunna libanesiska pitabröd. Riven ost på ena sen vilket pålägg du vill- men inte för blött och ganska tunnt. Strö strimlade örter, gärna lite hackad chili och ost ovanpå- bara inte det blir torrt.

Lägg ihop med det andra brödet, torrosta i stekpanna på medelvärme tills osten smält och klistrar ihop allt.  Skär som pajbitar och servera på skärbräda.




Puread  rödlök. Ha! det ser ut som köttfärs!!  En söt och mjuk härlig sörja som görs genom att svetta ned halvmånar -eller grovhackad rödlök på låg värme i ungefär en timme, sen mixa i matberedare. Den får en underbar rosa/lila färg. Bör användas samma dag- den blir grå om den får stå över natten.


///Calle

Av admin. - 6 juli 2009 16:02

Skaffa gärna en stor stenmortel eller elektrisk kaffekvarn (men mortel duger), släng ned 2 delar (föreslagsvis teskedar) hela spiskumminfrön, mal, 1del hel korianderfrön och mal, 0,5-1del röd torkad chili och mal, 1 del gurkmeja och ev 0,5 del bockhörnsklöver. Mal alltihop tillsammans oxå så det blir ordentligt pulver. Därför behöver du en stor mortel, det är mindre  fysiskt jobbigt. Det borde bli en vacker brandgul färg. Sikta gärna.

Kockar på tv tjatar om färska ingredienser hela tiden, som om man var gjord av pengar, men allt måste inte vara pinfärskt - det beror på vad man vill uppnå!! Mycket god mat kommer ursprungligen från bondekulturer, där man tagit vad man haver så att säga... "jobba runt ingredienserna", inte tvärtom!

Däremot måste man inte hamstra ingredienser tills de förlorar sina egenskaper -som jag gör. Jag blir till mej likt ett småbarn som vill ha massa kakor samtidigt. Men det börjar ta emot att  köpa te x färska grönsaker, inte för att jag snattar, men det slängs så fruktansvärt mycket- vilket är resultatet av många saker. Kanske är lite bakvänd logik, men ändå. Efterfrågan skapar ju produktion, som pressar priser så att det tillslut blir dyrare att förvara än att kasta och köpa nytt i vissa lägen.

Slöseri är en respektlös skymf mot människor, och djur, tycker jag. Det är mycket tjat från en del håll att jordbruket behöver odlingsförhållanden som GMO och besprutningar för att möta den stora efterfrågan som behövs att kunna föda all världens människor. HA!!! Det kanske skulle vara sant om "inte våra tillgångar levde över oss" (-medelklassvennar). VI SLÄNGER KANSKE EN FJÄRDEDEL HÄR!! Kapitalstyrning vill ju att folk ska få begär efter sånt de inte "behöver" ha, med den gamla slitna "unna dej" tiraden, för det är kommerisellt logiskt. 

Matlagning är ju  SÅ fetischerat!! Man äter med ÖGONEN, och ögon blir inte mätta! Men jag har oxå gnällt över detta SÅ många gånger. F´låt!


Aaaanyway........

Gör bara så mycket curry du behöver vid ett tillfälle- det gå jättefort och då får du fräschare smak. Prova oxå göra Garam Masala.

Smakerna vaknar ordentligt när den uppvärms! Fräs curryn snabbt i smör eller olja och snabbrosta gärna de hela kryddorna (utan att det tar färg) innan du maler. 

Du kan kombinera detta i kastrullen/woken, whatever, med en kombination av riven ingefära och riven vitlök. 50/50 om du använder direkt. Om inte, dra ned lite på vitlöken som blir starkare ju längre den får dra.

Gott är oxå en puré av svettad rödlök som du mixat i matberedare. Rör ut alltsammans till en paste i kastrullen, värm en stund och rör ned huvudingredienserna (kött, färska- eller frysta grönsaker tex) samt lite av någon vätska. Kokosmjölk, hackat tomat, yoghurt (på låg värme),  vatten, jordnötsmör/vatten, vin  eller vad du vill. Pulverkryddor tjänar på att sjuda med vätska då "pulversmaken" försvinner och det blir lenare.

Är du osäker på kombinationer- smaka på det du redan har gjort, sedan på den tänkta tillsatsen, på sidan av för att se om det kan passa tillsammans. Smaka av maten i alla steg, men oxå kryddorna innan om du är osäker.

Tänk på att försöka balansera konsistenser i maten, starka vassa saker kan behöva vägas  upp av ngt mjukt som tillexempel bröd eller pasta eller yoghurt på tallriken. Motsatsförhållanden i maten är viktigt för MEJ, så att en maträtt inte blir tråkig. Ibland kan jag laga nåt som smakar gott, men efter ett tag blir det TRÅKIGT- för det är samma sak hela tiden. Jag försöker inte ha FÖR mycket sås, ens i en gryta. Kanske hacka i färsk chili , så man får små heta "överraskningar"  då och då.  Nötter på toppen kan ge en intressant brytning. Mat är verkligen tre dimensioner. Minst. 


Salta mot slutet, salt kan oxå ta bort en viss beska, detsamma gör socker och syra men var försiktig, syra kan lätt ta över allt.

Tänk inte bara på hur ingredienserna smakar, utan oxå vilka övriga egenskaper de har- exempelvis tomat och potatis är olika sätt en "balanserare" som tar bort sälta. Salt och lök är smakhöjare- redning binder samman smaker och kyckling släpper vätska som blir buljong etc.  

Om du till exempel lagar nåt "blött"- smaka av ORDENTLIGT, dvs med en större sked, så ingredienserna täcker hela tungan,  som om du sitter vid matbordet. Vill du ha stark smak- tänk på att EN sked är EN sak pch en hel måltid är en annan! Därför kan det vara bra om det är LITE för lite hetta första matskeden du smakar. Tjugo skedar senare blir det säkert stark nog. Chili å andra starka saker blir även hetare ju längre du värmer dem.


För vegetarianer kan det vara intressant att undersöka recept från Syd Indien. Bara leta på internet.

Så.....nu kan jag lägga av att tjata om indiskt- kanske.


Stekt gurka!!

///Calle


Av admin. - 4 juli 2009 18:01


En jättepåse med stora svarta kardemummakapslar. Den har en grovare och syltigare arom än den gröna och smakar en del eucalyptus och har en lätt rökighet. Kamfersmak läste jag nånstans? Den torkas över eld för att få sin karaktär, och används inte i efterrätter.

Den kan användas till ris, linser, buljonger, soppor, inläggningar, marinader, bakning och övrigt ersätta den gröna i maten. Billigare än den gröna oxå. Ok det är inte verklig kardemumma, det bara heter så men skitsamma! De påminner om varan.

En parantes är att grön kardemumma bör inte vara blek i skalet, då är den gammal!! Hur man ser det på den svarta har jag ingen aning om- man får väl smaka sig fram.

  svart kardemumma


Sedan en påse REJÄL torkad muskotblomma (eng; mace)- snyggt tecknad figur oxå på märket TRS. Muskotbl är höljet som sluter runt muskotnöten (som är en kärna) inne i sitt ytterskal. Mb påminner om muskotnöt, fast den är inte lika söt och har en viss saffransaktig färgeffekt.

Används mycket i marinader och vissa kryddblandningar och i inläggningar som chili-, lime-, ingefära-, gurk-pickle te x. Självklart oxå till princip allt man använder vanlig muskotnöt till. Vanligt i husmanskost från 1700talet, särskilt Cajsa Wargs.


<<>>>


Guajillo- rejäl mexikansk torkad chili (inte -peppar, det är två olika saker). Ett trick för att använda stor (och seg) torkad chili är att lägga den i hett vatten, sedan dela på längden och grilla snabbt för att väcka smaken. Denna är inte superstark tror jag. Kombinera med andra sorter! Färsk -eller rökt jalapeno (s.k chipotle) tex.


Bockhornsklöver-frön (eng; fenugreek seeds). I etiopiska språket Amharic kallas den Abesh. Finns som blad oxå- färska eller torkade- mestadels till bakning.

Till spenaträtter, auberginerätter, grundsmak i curryblandningar, inläggningar m.m


Cool stuff!!  tycker Calle

Tipsa om "egna" kryddor/örter vettja..!


Grattis USA!

Av admin. - 4 juli 2009 12:16


Inatt jag drömde att en kompis till mej jobbade med radio (vilket han inte gör) och ville jag skulle komma och hjälpa honom med nåt.

När jag dök upp var det ordnat så att jag skulle jobba istället för honom för han skulle vara borta över helgen, vilket var otroligt nervöst eftersom jag aldrig varit INNE i en radiostudio förut. Det var dock inget att göra åt saken då det var lixom Krafter ur min kontroll som satts igång.

Jag hade ungefär nån timme på mej att lära mej allt som det innebar med att hålla reda på vad som skulle sägas, släppa igenom samtal och lära mej maskiner. Jag var oxå tvungen att säga töntiga gimmicks som plugg för kanalen. Hade många bollar i elden!

De använde en rullbandare som snurrade upp sig med ett rosa "band" (som platt "tuggummisnöre") hela tiden. Fick panik av allt blandat med en känsla att jag kunde improvisera mej igenom det.

Sen försvann kompisen och jag måste försöka ta itu med vad som gäller. Däremot tror jag att jag försvann ut i långa labyrintiska korridorer, som liknande ett beige sjukhus/skola, för att leta efter nåt och jag var nog jagad oxå, kanske av ledningen men det minns jag inte riktigt.

Har hört nåt om att byggnader kan representera ditt inre, ditt "själsliga hus".

När jag tillslut kom tillbaka så var min polare där igen och hade tydligen styrt upp allting. Däremot blev jag sugen på att lära mej radio ordentligt- eftersom jag är en uppmärksamhetsmänniska.

När jag var vaknade så tänkte jag oxå- varför inte??? Jag älskar ju att prata!! 


Mystisk dröm. Men jag tror det betyder- klipp dej och skaffa ett jobb.

Vilka TOKIGA äventyr man kan vara med om va ?!! 


Alla människor är kreativa, bara att lyssna på sina drömmar ;)

///Calle

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards