Direktlänk till inlägg 29 juni 2009
Gnägg!
Nu ere sommar och perfekt att odla örter- bra sorter är tillexempel timjan, rosmarin, salvia, basilika, mynta, persilja och oregano/mejram. Ni kan oxå sätta lök, eller odla tomat och chili- fråga butiken. Köp alltid örter på trädgårdsmarknaden, de i mathyllan är uppfödda på "dropp" för att ha kort livslängd och de är inte härdiga. Dessa smakar heller inget!!! Så går det med skrikande efterfrågan= dålig kvalitet.
Jag kommer grovindela dem i två kategorier- grova kryddor; rosmarin,timjan, salvia. Dessa vill ha lätt jord blandad med sand och kalk. Vattna när jordens känns torr. Fleråriga. Alla utom rosmarin å salvia vill ha varmt men halvskugga. Rosmarin, Salvia vill ha sol å varmt.
Alla ska ha väldränerad jord (kruka med dräneringshål+sen leca kulor+jord blandad med leca). Plocka in dem på vintern.
Rosmarin- ger högre blodtryck men ökar cirkulationen, te tydligen bra mot halsont, förkylning. Ökar koncentration och minne, avslappnande.Plocka försiktigt på vintern.
Timjan- bakteriehämmande, tydligen bra som hostmedicin.
Salvia- Ät inte för mycket- innehåller thujon som e ett gift. Sägs stärka immunförsvar, bra för magsmältning,
Finbladiga kryddor;
Plocka in dem på vintern.
Basilika (ettårig)- varmt men INTE direkt i solen. Inte torka ur. Vill ha näring. Nyttig.
Mynta (flerårig)- växter som ogräs. Håll separat. Sol eller halvskugga. Klarar sig i flesta dränerade jordar.
Mot oro, förskylning i te. Mot magsmärtor. Nåra blad i mjölken ska hindra den från att surna.
Persilja (tvåårig)-Halvsol, näringsrikt. Sprider sig bra.
Mycket A-, C-vitamin. Bra mot gas i magen.
Dessa klarar sig i vanlig blomjord- och kan vattnas lite oftare- gärna på morgonen så står de sig bättre under dan.
Koriander- Ettårig. mycket sol å värme i lätt sandblandad jord.
Bra mot gasbildning.
Oregano/mejram (flerårig)- väldränerad sandjord m lite kalk. Solit för oreg, sol/halvsol för mejram. Funkar bra torkad oxå. Skörda vid torrt väder. Oregano sägs funka mot illamående, hosta, diarré, huvudvärk, utmattning. Mejram ska vara bra mot halsont, förskylning.
Odla alla i kruka eller låda så du kan ta in dem över vintern. De vill ha relativt djup jord så de kan utveckla rötter. Vattna inte jätteofta i småskvättar. Det är bättre med mer vatten fast sällan, så blir det starkare rötter. Basilika och koriander är dock veklingar och du kan behöva vattna lite varje morgon. Basilikan får blommor, och om du inte vill att dessa ska ta all näring som producerar blad, så får du ta bort dem. Eller så har du flera plantor och låter en gå i blom- det är snyggt!!
Skörda alltid kryddorna uppifrån och ned, och plocka av bladen ända ned till nästa bladpar! På detta sätt produceras nya blad, då plantan strävar uppåt och blir buskigare.
Ibland kan du mata dem med näringspinnar för gröna växter, om du inte har mask. Ta inte jord utifrå, den kan innehålla främmande bakterier som dödar plantorna.
Om krukor
Jord i kruka torkar ur snabbare än på friland. Hos fuktälskande kryddor (basilika, persilja, gräslök) kan jordytan täckas med leca.
Lerkrukor är porösa och överflödig fukt kan tränga ur matrialet. Det behöver dock mättas i vatten först så de inte suger till sig all fukt i jorden. Glaserad kruka passar bra till persilja och gräslök som vill ha fukt.
Metall- bra till höga växter som behöver stöd så de inte välter. Blir mycket heta i solen, ha gärna en innerkruka.
Trälådor är bra för soliga lägen- men de ruttnar efter nåra år. Behandla med olja. Plast är bra för fuktälskande kryddor då vattnet inte avdunstar lika lätt. Undvik svarta krukor i sol, då de blir väldigt varma åtorkar r rötterna.
Gamla krukor måste tvättas ur så de blir fria från bakterier.
Om krukorna ska stå ute under vintern, var säker på att de tål frost.
Grilla klokt! sa Callen
Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ ______________________________________ Vegetarisk mat för skolkök o...
Innertemp 72grader, fisk 52-55grader Marockanskkyckling Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor Ris/couscous/bulgur ...
Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag. Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 | 13 | 14 |
|||
15 |
16 |
17 | 18 |
19 | 20 |
21 |
|||
22 |
23 | 24 | 25 |
26 |
27 | 28 |
|||
29 | 30 |
||||||||
|