callesmat

Alla inlägg under februari 2009

Av admin. - 10 februari 2009 14:22

Jag är Gay!! Närå! (Calle)

Det har idag blivit klart att det fantastiska bluesbandet Blue Session ska återförenas för en minneskonsert för vår gitarrist Smokestack Sacko, som lämnade oss för 10 år sen i år.

Var vi ska spela och när inte bestämt.

Detta kan man följa på den Blue Session blogg som jag skall starta upp.

Där kommer jag fortlöpande hålla alla intresserade uppdaterade.

Jag kommer även att skapa ett Myspace-krypin där man kan lyssna på några gamla inspelningar.

Adresser till dessa meddelas vid ett senare tillfälle och kommer att finnas bland länkarna på denna blogg.

/Martin


Av admin. - 3 februari 2009 22:25

VEGETARISKT


EGENTLIGEN borde jag plugga just nu, men jag gjorde en omständig grej som jag behövde passa.

Hittat på egen jordnötsås, ni vet sånt som brukar vara kycklingspett i på kina buffen. Typ.

Först tänkte jag hur det skulle kunna vara, sen kollade jag upp recept för att se om det "stämde". I recepten stod det jordnötssmör, men jag måste ju vara pretto å göra egen. Såklart ska man vara omständig å onödig oxå så jag tyckte jag skulle koka nötterna i skalet nåra timmar med salt som man gör i asien å new orleans. Zzzzzzz. Jaja det blev väl helt ok, men hade helt klart varit enklare att purea nötter med lite salt, precis som man gör med mandelmassa fast där ere socker. Alltså mixa i matberedare tills oljan tränger ut å binder ihop allt till en tjock smet. Enklare. Men varje idiotbeslut e en lärdom!

Osaltade jordnötter kostar mellan 20-30kronor kilot med skal så det e iallfall billigare att purea eget jordnötssmör- samt utan massa kemiskt innehåll. Kung Markatta gör en bra sort dock. Men varför betala extra för mellanhänder å produktion när du kan göra själv på två röda, det e en av dem stora sakerna som e fel på världen.  Det borde MINST kvitta i samhällets energiförbrukning mellan att göra nästan allt själv och att köpa färdigt. Pga av transporter tex. Men jag har ingen statistik.  SOM VANLIGT snurrar jag från ämnet, suck för mej!! Fokus fokus!


I allafall:

Själv gjorde såsen med självmixade jordnötter som bas. Blandade med tahini, soja, lite sesam olja, beanpaste (inkl syra å socker), flytande honung, tamarindpaste, peppar å vitlök samt hackade rostade jordnötter.Smakade helt ok.

Blev rätt tjock menjag tänker man ska värma upp den å använda som bas till grytor ere bara späda med vatten då. Håller bättre än att dra i massa vatten nu. Lägg upp på burk å täck med ett tunnt lager matolja, för konservering. 

 Bara för att jag har massa extra grejer i min betyder inte att den e överlägsen originalet. Martin har oxå gjorde en variant, det får han redogöra för själv.



///calle

Av admin. - 2 februari 2009 16:18


Nu ere ett till grupparbete på gång i skolan. Det har varit för lugnt ett tag nu, å utan en tydlig struktur så blir jag lat å oorganiserad. Kände ett tag att jag lika gärna kunde gå en distanskurs. Få föreläsningar å vi får föreläsningsanteckningarna på intranätet innan. Men nu har vi typ hundra sidor att gå igenom i gruppen till torsdag. jippiiii!!!



---------------------------

Senare ska jag göra massa sushirullar att frysa in. Lägger fisken separat å det vegetariska inkl riset separat eftersom det kan tina olika fort.


Enkelt att göra åtminstone hyfsad sushi själv (knappt nån kryddning som kan gå fel) med lite träning och kladdande. Du kan oxå frysa in så det räcker för en kanske en månad till samma pris som vad en trettibitars kostar ute. Till och med riset går bra att frysa om man har en lufttät förpackning. Påse runt lådan  kanske.


Köp wasabi pulver å gör egen paste med hettvatten. Billigast. Lägga in egen ingefära kanske.


Jag rekommenderar att man blancherar/snabbsjuder ev grönsaker innan det går in i frysen. De skrumpnar ihop så lätt annars. Förslag på grönsaker i tunna stavar till rullarna- selleri, vit purjo, morot, squash, tunna persiljestjälkar.

Färskt kan man råriva/hyvla rättika och rädisor precis innan servering. Kanske dela en avocado.

Förslag på "köttiga" ingredienser- frys in tunna skivor lax/tonfisk i 4 dar, dela kokta räkor och/eller crabsticks å kanske gul tofu å frysa med resten??

Har inte testat om allt detta funkar bra att frysa (har ju ingen blastfreezer) men jag tänker testa- skönt att kunna spara en massa lyx att plocka fram när man vill utan massa föreberedelser.


Koka ris, låt kallna på bricka å stänk över risvinäger. Rulla riset med grönsaker på nori-ark i bambumatta. Försegla rullen med vatten. Skär i bitar med het vass kniv. Frys in i tät burk med påse runt.


Fisken lägger jag SEPARAT i tunna lager på tex en pappskiva (tex lock till folieform) plasta tätt två varv- sen plastpåse runt. Har du FÖR mycket plast kommer det ta lång tid att tina- och det e inte hygienskt. Fisken ska hinna tina på köksbänken en halvvtimme innan. De andra grejerna kan du tina kvällen innan i kylen, om du vet att  du hinner äta upp det.  Ris är rätt käsnligt oxå, särskilt om det ska ätas kall. Man ska heller aldrig frysa om saker.

Fisken i "charkdisken" har inte varit fryst, det måste anges i såfall. Ev kan pilgrimsmusslor varit frysta. Sånt går annars att göra sushi på.

Man ska vara försiktig med rå fisk, den ska vara odlad, fast i köttet och så färsk som möjligt. 4-dagars frysningen är för att döda ev osynliga parasiter. "Lösköttig"/porös fisk är känsligare för bakterier - undvik det- än tex lax å tonfisk som e fast och kompakt.


Förutom rullarna kanske göra risbollar som du kan äta med sashimin eller tofun eller räkorna eller avocadon eller crabsticksen. 


Lager utan för stor humlebeska är gott till. 


Jag är så här detaljerad för jag har jobbat i butik och träffat på människor som velat göra sushi och trott att man kan  äta VILKEN rå fisk  SOM HELST direkt från förpackningen!! Alltså det e FARLIGT människor!! Då snackar vi inte bara magsjuka. Vad sägs om hepatit C, e-koli osv osv..... Alltså jag vill inte kalla folk dumma, men om man missar livsviktig information på det där sättet så tja........................................då ere inte så bra!


Summering: Alltså frys odlad fast fisk fyra dar, tina fort ät direkt. Fråga efter sushikvalitet då eru hemma.



//Calle



Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards