Alla inlägg under januari 2009
sitter å försöker lära mej Renoise, kanonbra musik-trackerprogram
från en bok
MAT & VIN IHOP
SYRA i maten
MINSKAR upplevelser av SYRLIGHET, BESKA och STRÄVHET i vinet.
ÖKAR upplevelsen av SÖTMA
SÄLTA i maten
MINSKAR upplevelsen av SYRLIGHET, SÖTMA, BESKA och STRÄVHET i vinet, samt UMAMINS EFFEKT på vinet.
SÖTMA i maten
MINSKAR upplevelsn av SÖTMA i vinet
ÖKAR upplevelsen av SYRLIGHET, BESKA, STRÄVHET i vinet
BESKA/BITTERHET i maten
MINSKAR upplevelsen av SÄLTA, SYRLIGHET i vinet
ÖKAR upplevelsen av SÖTMA, BESKA i vinet, samt UMAMINS effekt på vinet.
Samma tvärtom ... (förutom det där med strävhet vilket händer i vinet)
MAN KAN JU OXÅ ÄNDRA ORDEN VIN OCH MAT TILL INGREDIENSER Å INGREDIENSER!! Prova tex att droppa citron på en besk grapefrukt!!! Eller fikon med gorgonzola. Ok allt är inte så enkelt att det passar in på ANTINGEN EN eller en ANNAN av varje grundsmaker utan är oftast blandningar. Men börjar man enkelt å funderar på vad man smakar, tränar man upp hjärnan å sina smaklökar. jag tycker allafall det e spännande! å ger massor av idéer :) Tomatsås e jättebra att leka runt med (själv gillar jag göra på nedkokt ren tomatjos, inte lika beskt som konserv)
OK det är inte RIKTIGT lika enkelt att kombinera sött med surt å besk i maten som med mat i förhållande till dryck som ovan- eftersom smakämnena blandar sig på ett annat sätt i maten, än när du dricker nåt "ovanpå" det du äter. Tungan upplever smakerna annarolunda på detta sätt- men det är en utgångspunkt iallafall.
///Calle
VEGETARISKT
TIPS
Har du elektrisk kaffekvarn, köp jättepåse grusfri torkad svamp på asiatiska marknaden å mal till pulver så har du bra smaksättning till såser soppor å grytor
men är svampen lika söt som den förra bilden så låt bli snälla
Gjorde knappt nåt alls på nyår, tycker det e en rätt överklassad högtid. Känner folk i både England USA å Finland å där är det ju på helt olika tider så det känns som en massa formella ritualer bara.
Blev Chicken tikka masala till nyårsmat iallfall. Sen idag jorde jag som en "lasagne" på resterna med Cannelonni, präst- och getost! Goin all Rachel Ray on y´lls asses....
Fick en Creme brule-blåslampa i present med vilken jag sotade kycklingen. det var KANON!! En extrasmak som höjde upp det hela ordentligt. Rekommenderas! Åsså juste (yeah old skol stavning) till att grilla chili å paprika!
Ska göra nån chili i tryckkokaren jag fick! tänkte ev med bog på ben, oxsvans, kalvben vilka får koka tills de trillar sönder.
Oxå tomatjos med ugnsrostad och mixad paprika, "flamad" eklagrad bourbon, hela shalloten å vitlökar, timjan å rosmarin, rökt paprikapulver å chipotle, långpeppar, svartpeppar, spiskummin å korianderfrö, stjärnanis, majskolvar i bitar, pulveriserad torkad svamp, kakao, sardeller och salt i slutet. Kanske avsluta med smör som fått ta smak av lite mögelost.
///calle
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | |||
12 |
13 |
14 | 15 |
16 | 17 |
18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 |
25 |
|||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|