callesmat

Alla inlägg under januari 2009

Av admin. - 11 januari 2009 15:31

VEGETARISKT


Har hört folk snackar om "ajvar relish" ofta i matbutiker. Relish betyder "typ" kall tjock sås helt enkelt på engelska å inget annat, om jag inte är helt ute och cyklar (men jag har punka just nu så...). Det är underförstått att det är en sås man behöver inte säga relish, då e det väl bättre att säga ajvar-sås i sånafall. Vet inte hur det e med er men jag är extremtrött på anglosismer.


jag gillar att göra Ajvar med paprika å aubergine, fast jag har hört att det inte är äkta med aubergine i. tja det e gott, det räcker för mej. Och hemmagjord e godare än burkköpt, samt det går att använda naturligt konserveringsmedel (salt, syra olja osv...). Tja det mesta som håller yttre bakterier borta, från exempelvis LUFTEN- de onda Fria Radikalerna!!(låter som nåt en moderat skulle kunna hitta på?). Fria radikalernas värsta fiende är antioxidanterna- oxidering dvs LUFT!!! AHA!!! Om inte alla känner till det redan :)

Det är ju ett OTROLIGT TJAT om antioxidanter hela tiden! För att kunna prångla varor såklart! Det är oxå svårt att bevisa ngt när det gäller näringslär, så ta in allt med lite distans. Det är ju rön på rön på rön osv....

Calle tycker- ät med sunt förnuft - varierad mat med många olika färger i och utan tillsatser!! Alltså undvik färdigmat det e ändå dyrare!


Men nu kom jag EXTREMT LÅNGT FRÅN ÄMNET....



AJVAR


Rosta röd paprika, som i inlägget innan.


Rosta hel aubergine i ugnen på samma värme, 225, tills de krymper ihop- Dela dem på längden å skrapa ut samt finhacka eller mixa köttet. Det blir kanske 1/10 kvar av ursp storleken.

Fräs ur detta på medelvärme i pannan så mesta vattnet försvinner,  med spiskummin vitlök salt å peppar. Torkade kryddor får mer smak om man värmer dem.


Finhacka paprikan eller mixa den, blanda med citronjos å nån god chilisort- eller tex harissa chilisås (som brukar innehålla spiskummin salt å vitlök) . 

Brukar vilja ha ca 1/3 aubergine till mängden paprika.


Blanda allt lägg i en burk med ett tunnt lager rapsolja på. Förslagsvis kallpressad eller nåt annat bra fleromättad fett som inte e så bra att steka i. Olivolja funkar men det stelnar i kyl.


Man steker ur vattnet på auberginen dels såklart för smaken och konsistensens skull men oxå hållbarheten. Vatten brukar göra att det möglar fortare, tex i Tahini!  Täck med olja.


----------------


Vanlig billig rapsolja (varmpress)  är ofta så raffinerad att de flesta nyttoämnen är borta! Men jag tycker det duger till att steka i.

Extra vergine (EXTRA JUNGFRULIG) betyder kallt pressad olja från FÖRSTA skörden, det ska visst vara nyttigare. Om  någon inte kände till DET.

Enligt mej KAN man steka i kallpressad jungfru-olivolja, den tål bara inte värme lika bra som tex rapsolja. Stek inte i svindyr olivolja, det är slöseri med smakämnen om inget annat!

Men man kan ju steka i lite olivolja, sen ringla rå olivolja på toppen när man serverar så får man två smaker på oljan- en stekt- å en rå smak. Samt får i sig ev vitaminer som annars förstörts. 

ALLA vitaminer förstörs dock inte av värme eller löses upp av vatten, tomater har tex en värmetålig antioxidant. Men detta e ett helt annat ämne.


-------------

appropå annat ämne


Läste i en bok att de flesta balsamico-vinäger man köper på mataffären är "fejk". Balsamvinäger ska vara lagrad vinäger och inget annat, vilket kostar skjortan. Men på de billiga innhållsförteckningarna står det ofta "must" och andra tillsatser.

Vill man ha koll får man ta reda på vad som är namnskyddat å inte, genom kanske livsmedelsverket, samt vad dessa grejer FÅR innehålla och INTE innhålla för att få kallas vad det kallas.

Ok det är kanske inte bevisat att billigare balsamvinäger är onyttigt, och smakar det gott är det ju bra, men frågan är ju om den är DYRARE pga av namnet!?

Detta är ju en djungel men det räcker ju med att leta upp en del fabrikat som man gillar å sen hålla sig till dem..?


Hmmmm mycket nu



///Calle


Av admin. - 11 januari 2009 14:16

VEGETARISKT

Om man ska hantera stark chilifrukt är det bra att ta LITE matolja på fingrarna. Vill du bli av med fröna i färsk chilifrukt, rulla den med lite tryck innan du skär upp så trillar de ur lättare. Oxå hacka från insidan av chilin, eller paprikan, så halkar du inte  med kniven på det glattiga skalet. Har sett att många oxå tar i chilin onödigt mycket, och sen råkar ta sig själv på känsliga ställen! Alltså använd handen bara att hålla fast den när du hackar, sen rör runt eller skrapa av med kniven eller en sked eller nåt...

Det är oxå gott att rosta färsk chili (eller röka den- tex chipotle) eller paprika, men för guds skull gör små hål i skalet först - annars kan de explodera av värmen! Använd gasspis, gasolbrännare, ugnsgrill på ca 225 grader, salamander eller lägereld! När skalet är helt sotsvart runt om, släng ned alltihop genast i en bunke  som du plastar rikigt tätt. Skaka lite å låt svalna, ångan som bildas gör att skalet släpper från fruktköttet, och du kan skrapa bort det enkelt. LITE svart kan det gott vara kvar, det ger en god grillsmak.

ANLEDNING TILL DETTA?? Man får en mjuk å grillad chilifrukt utan massa smaklöst hårt skal. Sen kan du lägga in i olja, men de svaga sorterna jäser efter ngn vecka  å blir förstörd.

Om du har STARK STARK STARK chili som du vill dämpa lite grann, kan du antingen sjuda dem i olja nåra timmar på lägsta värmen (tex habanero som du sen gröper ur och fyller med tex getost? - Ninnis idé :) - sen spara oljan till annat.  OBS CHILIN ÄR FORTFARANDE STARK. Håll sjudande olja under uppsikt!! Med lock redo, brinnande olja exploderar av vatten. Samma procedur vid fritering alltså, ha inte köksfläkt på om det brinner.

Annat sätt är att dela dem, ta bort fröna sedan skölja under kallt vatten nåra minuter. Däremot försvinner oxå en del av smaken. Man ska inte glömma att chili är inte bara hett det är väldigt skillnad i smak oxå. En del smakar mer som paprika andra är fruktiga, vassa eller söta osv. Det finns hundratals sorter- prova dej fram! Spansk peppar, poblano (torkad heter ancho), cayenne, ananheim, Hungerian wax osv osv. I Ungern är man jättebra på paprika förresten (Tex gulash).

Ofta desto mindre en chilisort är desto starkare! Men inte ALLTID.

Torkad chili är ofta starkare än färsk, men mindre nyanserad i smaken. Torkad är alltid mer eller mindre röd eller svart. Fått för mej att det stora torkade svarta sorterna inte brukar vara så starka, men de brukar alltid vara förpackade med styrke-angivelse ändå.

Stora sega sorters torkad chili brukar jag hacka ganska fint i matberedare, så har man ett schysst "chili-strö".

Du kan oxå lägga hel torkad chili i hett vatten ett tag tills de blir mjuka (oxå bra för soltorkad tomat),  eller såklart koka dem hela i anrättningar. Tänk bara på att ju längre man hettar upp starka kryddor desto starkare blir maten det ligger i, tex soppa eller gryta med cayenne.  

Chilins styrka mäts i s.k scovillegrader- spansk peppar ligger mellan ca 2-3500 SHU (Scoville Heat Units) om jag inte missminner mej, jalapenjo på runt 2500-8000 och piri piri på upp till 150 000. Habanero är från det till över det dubbla. Dem rikigt starka sorterna är INTE mildare när de är gröna!

Det heta ämnet i chilin- Capsaicin- är en olja som flyter, varför det inte lindras av att du dricker vatten! Det sprids istället till andra delar av munnen. Man behöver äta fil, yoghurt, bröd eller banan. Ren capsiacinolja är över en miljon scovillegrader, och är mer eller mindre vad som är i pepparspray!

Ska man vara petnoga är chilipeppar inte en peppar, utan en paprika. Pepparfrukt har en annan typ av hetta, som känns mer på sidan i munnen medans chili mest är stark bak i halsen å ugefär mitt på tungan. 

Chilifrukt är en av världens vanligaste grödor, å capsiacinet ska tydligen frigöra endorfiner i kroppen, men kan oxå  var skadligt för magen i längden.

Förvara chilifrukt å paprika svalt.

 ----

Usch pissväder ute idag, sitter i morronrock å känner inte för att röra mej- jag vet - sunkigt som en luffare men det e söndag så det struntar jag i. Glo på rulle hela dan. Å TÄNK FÖR ATT JAG KAN DET VA!!!!

Men asså kan kommunen plocka ned lamporna ur stora granen utanför  mitt fönster nångång!!! Det e för fan snart februari!!!

Hare som ni vill!

//CALLE

Av admin. - 10 januari 2009 21:50

Jag, martin har varit i stockholm idag, Maria läser på skola där så jag o Annie måste fälja med pga av maten. Det e härligt.Jag får vara jättemycket med Annie. Vi går ut o går en del o läser sagor o spanar på lokalerna etc. där maria pluggar.

Maria läser till hyposyntescoach. Hon blir klar i mars, då jag börjar plugga för att bli ljudtekniker.

Vi ska dit i morgon osså o sen blire några helger till antar jag.

Ja ja nu ska jag kolla tradera sen sova.

Cya! martin

Av admin. - 10 januari 2009 16:25

Får pengar från csn för våren! Det närmaste problemet ut världen! Nu ere bara nåra hundra småproblem kvar att ta itu med. Fast sen kommer det ju fler oxå. Så ere ju alltid. Tex komma inpå bageriutbildning i höst.


Gjorde SUPERGODA biffar av sojabönor på standardingredienser- salt tahini citron vitlök färsk chili spiskummin å potatismjöl som bindemedel. I pita med sallad rödlök å sweetchilisås.

Måste vara kompakta, men steka försiktigt så de inte trillar sönder! Skulle nog vara enklare att göra små bollar nästa gång, hållbarare. Ville inte ha för mycklet kladd eller mjöl i. Blir inte torrt om man inte har för hög värme.

Tomatpure´eller tjock chilisås i kanske skulle passa för smak å konsistens dock.


På kafe Hugos i uppsala åt jag jättegoda veganska potatis-järpar med gröna linser i.


///Calle

Av admin. - 8 januari 2009 19:12



om man snabbt vill torka sin rostfria diskbänk utan flammor, bra använda fönsterskrapa!


börjat mitt undanplockande av saker i lägenhen GUD VAD SKÖNT! Ägandet av för mycket saker står i vägen för mej själv lixom!

Av admin. - 8 januari 2009 14:22

konsten att knäcka ägg


OK, ägg knäcks bäst mot en flat yta, inte en kant. Träna på att använda två händer, om du skulle få bråttom å det e "flashigt" oxå- särskilt om man följer upp med att vända pannkakor i luften! (det sitter i handeleden- träna med enbart salt i en stekpanna) Sure to impress the ladies HAHaHAHA!


närå


om det följer med lite skal i  pannan eller skålen, plocka upp det med resten av äggskalet som du håller i handen! Peta inte med fingrarna det e så svårt att bryta ytan! ;)


Bra matlagning är inte bara rätt ingredienser, det är teknik! Ett eget universum Du kan kontrollera, utan att ha någon annan att skylla på om det går fel! Som golf?? Eller som att köra bil, du måste ha kontroll över bilen - inte tvärtom.

Haha jag har inte ens körkort!! Det kanske säger nåt...


Jag har talat

Amen!

Av admin. - 7 januari 2009 16:36

...har knappt gjort nåt alls idag. ringt och uppdaterat min status hos arbetsförnedringen, sitter å väntar på att csn ska höra av sig. Ta en sväng förbi gamla jobbet idagarna som kommer å rensa ur skåp.

måste rationalisera mitt kök. säljer av massa grejer på tradera så jag får stå fast vid att leva fritt från massa stuff känner jag!! har man börjat så.

HAR HUR MYCKET TALLRIKAR OCHSKÅLAR SOM HELST OCH VARFÖR???? bara för att!! E singel å bor själv så. nä ska packa undan allt jag inte använder. Kanske fyra glas, nåra bestick å tre-fyra tallrikar skålar e det som behövs. Jag e en sån där lat tönt som använder NYA koppar skålar tallrikar varje gång så det blir hög med disk. Idiot!

Som jag brukar säga- STÖKIGT OMKRING DEJ SÅ ERE STÖKIGT I HJÄRNAN!!

Vilket gissel. Man ska leva i anden inte i saken. Alltså göra bra grejer med sin fantasi inte plågas av prylar (ja jag menade inte Jesus).

Om nån undrar om jag vet att jag e konstig så är svaret Ja. ;)

Nä nu ska jag äta ägg! Det e praktisktå lätt. Orkar inte hålla på med mat ida. VA!!!???? ERE SANT!!!! Ja jag e förvånad själv faktiskt.

Dagens musik är Skinny Puppy

///Calle


Av admin. - 6 januari 2009 21:20

Ja då var det dags igen för jobb...

Varit ledig sen julafton men nu är det dags igen. Man går tillbaka med blandade känslor. Har varit så härligt att få vara hemma med familjen men samtidigt så ska det bli kul att träffa alla igen o bjussa på god o näringsriktig mat. Tror det blir fisk imorgon...

Sen brassar man på pannkaksjärnet när ma kommer hem...:)

O sen efter det vankas det besök hos farmor  o farfar.

Ja ja nu vankas snart sängen.

Puss o kram på eder alla!


///Martin


Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7 8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards