callesmat

Alla inlägg under januari 2009

Av admin. - 27 januari 2009 07:16

VEGETARISKT

För några dagar sen gjorde jag thailändska Bananpannkakor.

Varför gör jag en massa thaimat nu helt plötsligt????

Kanske kan bero på att mamma o pappa mfl e i Thailand nu....

Ok, hursomhelst...

Smeten bestär av kokosmjölk, ägg, socker, rostade kokosflingor o lite mjöl.

Stek pankisar.

Skiva bananer på längden o stek dem gyllenne i smör.

Tillsätt råsocker o när sockret smält tillsätt limejuice.

Severa med grädde eller glass.

Mmmmmmm för magen.


Av admin. - 27 januari 2009 07:11

VEGETARISKT


En soppa jag bjöd Maria på igår.


Fräs röd/gul lök o vitlök i olja ca 10 min, tills den blir glansig.

Tillsätt koksmjölk o bujong tärning.

Låt koka i 20 min.

Mixa den slät med stavmixer o smaka av med lime, salt o nymalen peppar.


Enkelt o mycket gott!



///Martin


/Red- Jag tog bort bilden förut för att vara lite ekonomisk 

Av admin. - 26 januari 2009 19:21


Tjackat lite tunna råa revbensspjäll (såklart), som jag blancherat snabbt i vatten, sen brynt ordentligt på alla sidor. To m grillat dem lite med blåslampan för det ska smaka eld

Nu ska det svalna sen marinera det med kryddor. jag "förkokar" och steker köttet dels för att det ska försiktigt värmas på ca 80grader från alla sidor, samt kan tillaga skonsammare i ugnen samt kryddorna riskerar inte bränna på lägre värme och blir kortare slut-tillagningstid. Jag lagar det i ugn på typ 125-150grader sen. sista 5 min kan man ha på flytande honung.

Fläsk kan faktiskt vara väldigt lätt rosa, man måste inte genomsteka fläsk. Har jag hört (filé kan vara ännu lite mer rosa, bara inte blodigt) - e visst en uppfattning som levt kvar från den tiden då det fanns trikiner i tamgris. HAR JA HÖ´T PÅ TEVE FAKTISGT!!

Kyckling är oxå ngt man gärna kan sjuda lätt innan stekning, om den e hel helst i sousvide; vacuumförpackning- då sjuder den i sina egna joser och blir mörast.  Går bra med nåra varv tjock plastfolie oxå. Färsk hel majskyckling brukar komma vacuumpackad, tex Bosarp.

Sjud  fågeln lätt ca 10min.  Bryn.

Ett alternativ är att fylla kyckungen ordentligt med örtkryddor och knyta- helst sy - ihop benen innan den går in i ugn. Det är för att du vill ha en långsamt tillagad kyckling som värms utifrån och in, inte tvärtom då blir inte skinnet krispigt, kycklingen blir fet och lätt TORR. Tänk på att ugnen har varma å kallare ställen så du kan behöva vrida den bland så den blir jämnt tillagad. Låren tar längre tid, du kan snitta dem lätt- eller binda upp dem över bröstet så det skyddar det.


--------------

Ok kryddorna till spjällmarinaden e, en med rökt paprika och chipotle samt vitlök. En annan med egen garammasala (mindre spiskummin i) krydda citronskal och ingefära- den sista med 5-krydda och lite kinesisk soja -vilket blir väldigt experiment. Kanske smakar f*n - jag vet jag vet man ska hålla sig till det enkla men ville testa bara. Sen fryser jag in dem till nån annan gång. HELGERÅN!! Äh.


Många kryddor som passar tillfläsk passar till kyckling oxå. Fast själv tycker jag inte paprika pulver e det bästa till grillad kyckling.


///calle

Av admin. - 26 januari 2009 14:19


Nu har jag inte skrivit på ett tag. Vad händer - mycket att göra. Tagit mej genom första seminariet samt skummat igenom två hundra sidor till det, sen var det en  lös diskussion kring vad vi kommit fram till i grupperna vilket gick ganska smärtfritt. På ETT SÄTT så känns det som ett antiklimax efter så mycket förarbete- tretton stora frågor vi skulle diskutera i gruppen till idag- men oxå skönt att det inte fanns stenhårda rätt eller fel.  Sen LÄR man sig ju alltid såklart! Därför jag e där.

Vi var ca tjugi pers plus läraren som diskuterade frågeställningarna och direkt märker man vilka som "ska synas och hävda sig hela tiden"- inklusive MEJ SJÄLV! Ta inte illa upp om nån av er läser det.

Man (jag)  kan sitta och trycka på ett svar och tänker JAG KAN JAG KAN JAG KAN JAG KAN, som värsta 5åringen, och blir kanske för entusiastisk samt pratar i munnen på andra. Men det var jag inte ensam om. Nån som håller med?

Själv blir jag lätt väldigt exalterad av intelligenta (?) diskussioner och måste hålla mej tillbaka ibland! Respekt lixom. Men så ere när man är en sån här excentrisk besserwisser som jag själv och vill stå i centrum hela tiden.


Nu e vi "lediga" tills fre men ser på schemat att det e 5-6 kapitel jag borde läsa till föreläsningen. Jaja det e bara ta lite PÖ OM PÖ (oj det var ett gammalt uttryck).

Man får inte somna till och tro att man har gott om tid!! Vi har ett stort projektarbete som ska vara klart i mars - och det är lika bra att ställa in sig på att det är IMORGON. inte bokstavligt men tiden går ju undan. Jag  e annars expert på att skjuta upp saker, får inte bli för bekväm- utan fortsätta läsa (mer neutralt ord än den "jobbiga"  associationen plugga) medans jag fortfarande är i rätt stämning.

Det är ganska skönt att ta saker på allvar för en gång skull. Jag behöver lite struktur! Är inte lika  stressad nu iallafall.

Nu pratar jag om bara mej själv igen vilket inte är av något som helst allmänintresse, men äh! 90% av bloggar e ere ändå mest familj och vänner som läser, resten e folk som som kommer dit av en slump. Det e rätt kul att skriva om självupptagna banaliteter oxå!

Mat-idéerna e totalt stilje med nu- äter mest bara enkla saker från frysen. Men idag har jag ätit tre bananer å en toblerone, sen bara suttit å larvat mej så det e nog bäst att göra nåt åt det. ÅT! Skulle ångra om jag svalt ihjäl. Onödigt lixom.



///Calle

Av admin. - 23 januari 2009 00:25


Senaste veckan har det kännts som allt rasar omkring mej. Jag har varit en omvänd kung Midas där allt jag tar i blir förvandlat till sk*t! Eller som om gatan rasar ned i underjorden där jag gått!! Nästan så. Nämen ni vet när man inte kan göra nånting rätt utan bara går in i saker å misslyckas med allt.

Det verkar vara rätt tufft plugg för det första, media och kommunikation- iallafall för mej som inte e van.

Vi har fått basgrupper som vi får leta upp själva, fast ingen känner nån - men det verkar som lite av den första uppgiften i kursen. Själv la jag ut ett foto på intranätet sen hittade dem andra mej. Vi har nämligen tretton feta frågor å sex kapitel att svara på /läsa ihop till måndag. Jag vet det e inte SÅ mycket men när man inte pluggar högskola på tie år så sitter det djupt sånt där. Rostig hjärna :D

Sen glömde jag väskan nånstans på stan med 600kr böcker i samt massa anteckningar. Men den trevliga tanten på sushistället där jag tydligen hade glömt den ringde mej då hon hittade nret i almanackan! Jätte gullit.

Sålt grejer på nätet men slarvade bort en strömadapter som ingick så jag fick köpa en ny. Igår slutade bredbandet att fungera så jag kunde inte få tag på adresserna på mailen till dem jag sålt grejerna till. Men det var visst bara nätverkskortet som hoppat ur.

I övrigt allmänn stress å ostädat hemma (som alltid). Blev tvungen att äta 15bitars sushi för att inte bli galen! (mittemot stadshuset- den e god)


Men det kanske ordnar sig. För jag e bäst!


Alla e bäst man bara glömmer bort det ibland!


och nu e jag trött oxå..... suck, kropp e lixom mest till besvär.


//Calle










Av admin. - 21 januari 2009 10:13

Fixat tårta i dag till Maria. Bloggar in en bild sen antagligen.

Blev en glutenfri botten med hallon o banan som fyllning.

Spritsade grädde o då brukar jag ha svårt att sluta så det kan bli lite för mycket. vilket det kanske blev denna gång.


over n´out...

Martin


ps: uppdaterat med bild på tårtan...

Av admin. - 20 januari 2009 21:15

wasabi å sesame-blandningen från Santa maria e så otroligt god!

Av admin. - 19 januari 2009 15:42


Idag var det första dan i skolkan och jag hade vattenkammat hår, skjorts och solsken i blick!

Närå det e på universitetet och där e man mycket ballare!

Media & Kommunikationsvetenskap A vad det nu innebär, jag valde ämnet lite på PIN KIV men det verkar intressant.

Folkspäckat var det i korridoren. En kvart innan vi skulle börja kom jag, ser massa nervösa nyss utspolade gymnasieelever som rycker i dörren varranan minut, fast den e låst och ALLA STÅR UTANFÖR Å VÄNTAR.  Lite som fenomenet att trycka på trafikljusets knapp trots att ngn står där innan. Varpå jag skrockar tyst för mej själv med min, i det rummet, oöverträffade livserfarenhet (närå) vilken gör att jag  kan slappna av, vet att bara man e lite uppmärksam så löser sig allt.

Från vänster kommer det lite spexfolk i lustiga hattar som tjoar. Det är inte riktigt min grej (buskis alltså) minst sagt, och jag kände att VILKEN TUR ATT JAG BARA GÅR EN KURS och inte ett program, där de jämt ska hålla på att nollas och stå i. Förlåt KURSPAKET hetere nuförtiden.


Skoldagen bestod mest i allmän information på en timme. Det som alltid med ny skola, anteckna allt som har med viktig information att göra som du inte tror dyker upp i sinom tid i ngn kursbok eller PM, typ var man fixar passerkort, länkar tillsidor för att fixa studentkonto osv...

Men fick rätt mycket gjort idag, redan trött. Skrev in mej på Upplands,  fixat passerkort och köpt lite böcker.


Men det verkar vara en rätt mastig kurs ändå på 30hp, mycket för att vara mej. Det var ett tag sen nämligen - jag e värsta farfarn där. Utom föreläsaren som verkade vara min ålder, hmm. Fast sen tänkte jag att man måste inte vara dokorand för att vara riktig människa, sådeså! Närå men det e ju vilket som man vill. Vad andra sysslar med e inte mitt problem.


Fick reda på att vi skulle delas upp i 4 seminariegrupper (vi e ung 60!) som i sin tur delas upp i fyra undergrupper a´ 3-4 eleversom ska göra projektarbete ihop (Undra hur lång tid det tar för hälften att droppa av. Det kommer påverka grupperna...) Å jag tänkte bah Uuuugh man måste GÖRA SAKER!! Det kändes som att man vaknar på moronen under varmt täcke och måste gå ur sängen och frysa och ha en kropp. Som e trött. Om ni hajjar. Men det e bara för att jag jobbat så länge från 9-17 som drönare utan att behöva ta med mej jobbet hem- det här e bara nyttigt för mej. Så länge jag har min feta kalander så blire bra!!!

Nu orkar jag inte cykla det e för kallt, ska investera i ett busskort.


På vägen hem plockade jag upp en kökstermometer som jag beställt från Electrolux. Och persilja samt koriander i lösvikt. Så där nu har jag återknutit till ämnet på sidan! Men det ska bli skönt att få tänka på lite annat för en gång skull. Har i övrigt lixom inget styrning över vad jag grubblar över känns det som, sån e jag.


Det här e Calle som skriver. Klart slut

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7 8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards