callesmat

Direktlänk till inlägg 1 december 2008

recept på skaldjur å en fisk

Av admin. - 1 december 2008 16:45

MUSSLOR


sharlotten, vtlök svettas lite torrt vin på samt skvätt grädde eller klump med smör.

rensa musslor under kran, ryck av ev skägg släng de som inte stänger sig när du knackar dem i bänken. de som e tunga och stängda kan vara fulla med slam. släng. ca 1/3 brukar försvinna)

sharlotten, vtlök svettas, lite torrt vin, reducera lite samt en skvätt grädde eller klump med smör, det ska NÅ UPP TILL HÄLFTEN AV MUSSLORNA ENBART. poängen e att ånga. bunt timjan i kanske ett lagerblad. på med lock.skaka nåra gånger. tar ca 5min tills de e öppna. släng de som e stängda. gräslök på.

ät upp, eller spara spadet det e flytande guld!

servera med linguinne eller spagge.


du kan oxå gratinera dem efter de e kokta. mixa kruspersilja med limpa så du får färskt ströbröd (mie de pain) och lägg i med lite ost ovanpå. eller torr pesto med mycket ost i, eller tapenade med ost. eller utan ost! :)
gratinera snabbt på hög värme.

RÄKOR

stek stora räkor, marinera dem med sweetchilisås, finhackad rödlök, vitlök, koriander, ingefära å paste av jordnötter (bara mosa i mortel).

räkor e enklast i världen de har inbyggd tillagningssignal, blir ju röda. räkor med avbrutna antenner i disken har varit djupfrysta. färskt e godare. godast med skal eller handskalade.

FISK I SALT

köp en hel lite rund fisk utan för mycket ben. seabream, snapper talapia eller nåt billigt. ta ur eller låt handlarn ta ur den å fjälla. ta hem å fyll med tex salt, tunna citronskivor, rosmarin, fänkåls-”dill”, persilja, dragon?
blanda inte allt för grovt havssalt med vatten till det blir en halvlös snöboll. lägg fisken på bleck å täck in hela med salt som en kulle. baka av i ugnen på ca 220 i ca 15 min. ta ut å vila en stund . krossa skalet med en kniv. blir jättemjäll å fin.

PILAR

köp färska pilgrimsmusslor i manuell fiskdisk för bra jämnstora bitar. Lättare fråga efter antal inte vikt.

Grilla musslorna i rykande panna, salta peppra ganska rejält precis innan den går i (så saltet inte drar ut vätskan), 60% försvinner av hettan. Krydda alltid från hög höjd så blir det inte en klump med kryddor.
Placera dem i pannan som en ”klocka”, börja klockan 12 sen 1 2 3 osv så vet du vilka som gått i först. Grillar du ute sätt dem på spett.
Ca 1min per sida, längre för gravida. hellre lite understekt än överstekt. Pressa aningen citron över precis i slutet.

Förslag till tillbehör- släng lite urkärnade oliver (tryck till dem lätt med ett knivblad bara å ta ut kärnorna)i en kastrull på medelvärme tillsammans med nåra cocktailtomater, vitlök eller kanske pepparrot i samt ett stänk olja - tills de mjuknar. avsluta med S+P kanske lite chili å basilika.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6 7
8
9 10
11
12
13 14
15 16 17
18
19
20 21
22
23
24 25
26
27
28
29 30 31
<<< December 2008 >>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Skapa flashcards